fbpx

In Body

De chakra’s weer in balans brengen? Met deze kruiden lukt het!

De zeven chakra’s reguleren onze energiehuishouding en zorgen dat alle processen in ons lichaam op rolletjes lopen. Fysiek, mentaal en energetisch. Stagneert de energie in één van de chakra’s? Dan merk je dat meteen: zo kan een geblokkeerd heiligbeenchakra leiden tot een opgeblazen gevoel en lusteloosheid.

Die chakra’s wil je dus in balans houden, en met kruidenremedies lukt dat nog ook! In deze blog lees je hoe je dat precies doet. 

De kracht van kruiden

Er zijn talloze manieren om je chakra’s in balans te brengen. Zo zijn er speciale meditaties, binaural beats, mantra’s en yoga asana’s. Maar ook kruiden kunnen ons enorm van dienst zijn, Moeder Aarde groeit die immers niet voor niets.

De kracht van kruiden zit hem niet alleen in hun medicinale eigenschappen, maar ook in hun sterke energetische frequentie. Ieder kruid heeft een unieke energetische trilling, net als ons lichaam, je organen én je chakra’s. Wanneer een chakra uit balans is, trilt het niet meer op het oorspronkelijke niveau en kruiden kunnen dan helpen die trilling weer te herstellen.

Daarom, per chakra een aantal kruiden op een rij. Onderaan het artikel lees je hoe je de kruiden het beste gebruikt.

Geaard en vol zelfvertrouwen via je wortelchakra

Je wortelchakra bevindt zich onderaan de ruggengraat en zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Wanneer dit chakra in balans is voel je je geaard en heb je een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Een wortelchakra dat uit balans is kan zich uiten als pijn aan de benen, knieën of onderrug, spijsverteringsproblemen, woede, angst, nervositeit en je nergens echt thuis voelen.

Kruiden die dit chakra in balans kunnen brengen zijn: paardenbloem(wortel), salie, gember, vlierbloesem en ashwagandha.

Voel de verbinding via je heiligbeenchakra

In de onderbuik, zo’n twee vingers onder de navel, vind je het tweede chakra. Dit chakra staat voor de verbinding met anderen, creativiteit en plezier. Als dit chakra in balans is dan weet je wat je wilt én wat je voelt; je staat sterk in contact met je intuïtie.

Is het heiligbeenchakra uit balans, dan uit zich dat in onderdrukte emoties, lusteloosheid, een gebrek aan innerlijke motivatie en creativiteit en het niet kunnen uiten van emoties.

Damiana, calendula, hibiscus en goudsbloem kunnen je helpen je tweede chakra weer in balans te brengen.

Be-in-control via je zonnevlechtchakra

Tussen je navel en je onderste ribben bevindt zich het derde chakra, het chakra van passie, innerlijke motivatie en je ego. Is dit chakra in balans, dan heb je een gezonde portie eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect en neem je de verantwoordelijkheid voor je gedachten, emoties en acties. Je weet: ik heb de controle.

Uit balans heb je een laag gevoel van eigenwaarde, ben je verlegen óf juist een opschepper, heb je een harde innerlijke criticus, laat je je leven door anderen, ervaar je een constant gevoel van machteloosheid en voel je je uitgeput.

Rozemarijn, venkel en citroengras helpen je om het derde chakra weer in balans te brengen, zodat je weer in je kracht komt te staan.

Voel de liefde via je hartchakra

Ter hoogte van je hart, in het midden van je borstkas, vind je je hartchakra, het chakra van liefde, empathie, compassie en vergeving. Als je hartchakra open en in balans is, houd je van jezelf en de wereld om je heen. Je voelt je rustig en in het nu.

Als het hartchakra uit balans is kan dat zich uiten in een gevoel van isolatie en eenzaamheid, in hartkwalen, paniekaanvallen, kortademigheid, een gebrek aan zelfliefde en compassie voor anderen.

Meidoornbes, roos en jasmijn openen je hart en brengen je vierde chakra weer in balans.

Duidelijke communicatie via je keelchakra

Het vijfde chakra bevindt zich ter hoogte van je keel en staat voor communicatie, zelfexpressie en het spreken van (jouw eigen) waarheid. Is het keelchakra in balans, dan weet je precies uit te leggen wat je bedoelt en zet je je ideeën met eenvoud in de wereld.

Maar als dit chakra uit balans is merk je dat je geregeld om de waarheid heen draait en je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen. Een keelchakra dat uit balans is kan zich ook manifesteren in schildklierproblemen.

Rode klaver, gladde iep, citroenmelisse en eucalyptus helpen het keelchakra weer vrij te maken, zodat de communicatie weer kan stromen.

Volg je intuïtie via je derde oogchakra

Het derde oogchakra bevindt zich iets boven en tussen de wenkbrauwen en staat voor je intuïtie. In balans zorgt het ervoor dat je het grotere geheel kunt zien, dat je visie hebt en mogelijk gebruik maakt van je helderziende kwaliteiten.

Spanningshoofdpijn, neurose en blijven hangen in de slachtofferrol kunnen duiden op een zesde chakra dat uit balans is.

Munt, jasmijn, ogentroost en passiebloem brengen je weer in contact met je derde oog, waardoor dit chakra weer in balans komt.

In contact met het hoger bewustzijn met je kruinchakra

Het zevende chakra ligt bovenop je kruin en vertegenwoordigt het contact met je hogere bewustzijn, met het universum, met de oneindigheid.

Wanneer dit chakra uit balans is vraag je je geregeld af wat de zin van het leven is. Je voelt je dan rusteloos, eenzaam en leeg van binnen. Daarnaast kan het zich uiten in migraineaanvallen, stijve gewrichten en neurose.

Lavendel, lotusbloem, gotu kola en tulsi helpen je om je kruinchakra weer in balans te krijgen.

Hoe gebruik je de kruiden?

Kruiden hebben geneeskrachtige eigenschappen, maar werken dus ook op een energetisch niveau. Hierdoor kan het alleen al helpen om je met een bepaald kruid te omringen. Toch vind ik het fijn om ook fysiek met een kruid te werken en het liefst in de vorm van kruidenthee.

Een goede kruidenthee maak je door kruiden gemiddeld 15 minuten te laten trekken in water tussen de 60 en 80 graden celsius. Gooi je er kokend water op, dan verbrand je het kruid en gaat haar werking verloren.

Begin met een kleine hoeveelheid kruiden, een halve theelepel bijvoorbeeld, en ervaar wat dat met je doet. Op basis daarvan kun je de dosis verhogen of verlagen.

Vaker aan de slag met kruiden?

Charelle ontwikkelde drie theerecepten die je helpen in contact te komen met je intuïtie. Je download ze hier gratis.

Disclaimer: kruiden kunnen de werking van medicijnen veranderen, overleg daarom altijd eerst met een specialist voordat je met kruiden aan de slag gaat. Ben je zwanger of heb je een bepaalde aandoening? Overleg ook dan éérst met een specialist. Charelle en Namayay stellen zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen naar aanleiding van het gebruik van de kruiden genoemd in dit artikel.B

Share Tweet Pin It +1
Avatar

Charelle Casander

Charelle helpt je te herinneren wie jij diep van binnen bent, zodat je in alignment kunt komen met je True Self. Want als je weet wie je werkelijk bent, krijg je de helderheid die je zoekt en het vertrouwen om jouw dromen tot leven te brengen. Benieuwd naar meer? Bekijk dan haar website of volg haar op Instagram .

Previous PostLoslaten en naar binnen keren met Yin Aerial Yoga
Next PostDe vijfde stap van het achtvoudige pad: “Pratyahara”

No Comments

Leave a Reply