fbpx

In Body

Dans je chakra’s los!

“Wat heeft dansen met yoga te maken?” vraag je je misschien af. In deze blog ga ik wat dieper in op de 7 energiecentra in je lichaam die ervoor zorgen dat in of uit balans bent. Deze chakra’s zijn namelijk de belangrijkste link tussen yoga en de dansvorm SuryaSoul. SuryaSoul is een dansvorm gebaseerd op de yoga filosofie. En net als vele yogavormen werkt SuryaSoul op het chakrasysteem.

Zelf ben ik al jaren een fanatieke yoga beoefenaar. Ik vind het super fijn om op de mat te staan en vanuit de flow van mijn ademhaling te bewegen. Wat ik soms mis is de connectie met anderen. Je yoga practice is behoorlijk individualistisch. Ook lekker, om echt iets voor jezelf te hebben. Maar soms ook wel fijn om deze flow te delen met anderen toch? Om echt te ‘connecten’ met anderen en samen te werken aan body, mind & spirit. 

De 7 chakra’s

Jij als yogi hebt vast al gehoord van de 7 chakra’s. Deze 7 energiecentra in je lichaam regulieren je energiehuishouding. Dit zijn de 7 belangrijkste energiecentra in je lichaam:

• Eerste Chakra – Muladhara – Wortelchakra

• Tweede Chakra – Svadhisthana – Heiligbeenchakra

• Derde Chakra – Manipura – Zonnevlecht chakra

• Vierde Chakra – Anahata – Hartchakra

• Vijfde Chakra – Vishuddhi – Keelchakra

• Zesde Chakra – Ajna – Derde oog chakra

• Zevende Chakra – Sahasrara – Kruinchakra

Waar bevinden de chakra’s zich?

De 7 chakra’s bevinden zich in het midden van het lichaam en lopen omhoog langs de wervelkolom.

Beginnend bij je stuitje vind je het eerste chakra, dit chakra is je basischakra, en geeft je basisveiligheid. In balans zorgt deze chakra voor meer liefde en minder angst.  

Je tweede chakra bevindt zich een paar centimeter onder je navel en staat in relatie tot je gevoel en creativiteit. Ook je seksualiteit staat in verbinding met je tweede chakra. In balans zorgt dit chakra voor meer waardering en minder klagen. 

Je derde chakra is de plek waar de meeste energie wordt opgeslagen. Dit is de plek van het doen! In balans geeft dit chakra je de kracht en het zelfvertrouwen om te doen en minder af te wachten. 

Bron: Pinterest

Je vierde chakra bevindt zich in de regio van je hart. Dit is de plek van het geven en ontvangen van liefde. In balans zorgt dit chakra voor meer acceptatie en dus automatisch voor minder oordelen. 

Je vijfde chakra is gelegen in het keelgebied. Hier gaat het om je authentiek uitspreken, eerlijk aangeven wat jij nodig hebt. In balans zorgt dit chakra ervoor dat je goed kunt luisteren en jezelf goed kunt uitspreken.

Je zesde chakra bevindt zich in het midden van je hoofd ter hoogte van je wenkbrauwen. Dit punt staat voor het zien. Je intuïtie, inzicht en visualisatie zijn gelinkt aan dit chakra. In balans brengt deze chakra je helderheid en minder fronsen. 

Je zevende chakra bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit laatste chakra zorgt ervoor dat je energie optimaal door je lichaam kan stromen en de ervaring van eenheidsbewustzijn. Dit chakra wordt vaak gelinkt aan spiritualiteit en je connectie met het hele universum. In balans ervaar je meer en denk je minder. 

Hoe dans je chakra’s activeert en balanceert

Het in balans brengen van je chakra’s kan dus veel positieve gevolgen hebben op je leven. Je niet laten leiden door angst, maar liefde! Vertrouwen hebben in jezelf, het leven en moeiteloos actie ondernemen in het realiseren van je dromen! 

Willen we dit niet allemaal? Maar als ik voor mezelf spreek is dit niet mijn dagelijks realiteit! Ik schiet nog vaak in gedachtes die me naar beneden halen, of in de angst die me tegenhoudt om actie te ondernemen. Als ik dit ervaar is dat voor mij een teken dat ik mijn eerste en derde chakra weer wat meer mag activeren en dat doe ik door het dansen van SuryaSoul. 

Net zoals in yoga heb je vaste bewegingen waaruit een dans ontstaat. Er zijn 28 body mudras en 4 mudras (houdingen) per chakra. 

In een volgende blog zal ik hier verder over uitweiden en zal ik tips delen om thuis aan de slag te gaan met SuryaSoul. Ben je al benieuwd? 

Share Tweet Pin It +1
Lonneke van Zintel

Lonneke van Zintel

Lonneke begeleidt je van je hoofd naar je lichaam! Door dans, mediatie, opstellingen & 1-op-1 sessies. Haar missie is “Get out of your head, into your body and soul." Daarnaast geeft ze geleide meditaties en begeleid ze familieopstellingen. Ook helpt Lonneke vrouwen met het bevrijden van hun dromen via Break Free Society. Wil je een 1-op-1 sessie boeken bij Lonneke om jouw eigen dromen te bevrijden? Stuur dan een mail naar: Lonneke@breakfreesociety.nl

Previous PostAngstig & hoogsensitief?
Next PostDe tweede stap van het achtvoudige pad: “Zelfonthouding”

No Comments

Leave a Reply