fbpx

In Body

Kinderyoga: Jong geleerd is oud gedaan

De meeste mensen kennen het spreekwoord wel. “Jong geleerd is oud gedaan” Want daar waar je mee opgroeit biedt een grote kans dat je het later als je groot bent ook doet. Als we de kinderen van nu de basis leren van yoga planten we zaadjes voor later. 

Even niets “moeten”

We vragen van kinderen veel. Presteren op school, huiswerk, 1 of 2 sporten in de week, vriendjes en vriendinnetjes en vaak telefoon in de buurt of reclame en media de hele dag door. Wanneer gingen jouw kinderen in bomen klauteren of dagenlang naar de speeltuin of voetballen.  We komen niet tot rust door alle prikkels. Lekker zitten en niksen is er vaak niet bij. Hoe lekker is het om alleen met jezelf bezig te zijn. Breng verbinding tussen lichaam en geest.

De vele voordelen van kinderyoga

Voor kinderen vinden het fantastisch iets nieuws te doen. Kinderyoga is een ontdekkingsreis. Vaak staat een thema centraal die past bij de leeftijd. Bewegen, liedjes, verhalen, maar ook tekenen zijn een rode draad in kinderyoga. Al spelend leren ze houdingen en doen ze oefeningen.

Yoga brengt kinderen meer zelfvertrouwen, rust in de chaos en meer zelfbewustzijn. Het is niet zo dat kinderen altijd rustig worden als ze naar yogales gaan. Maar als het helpt is het mooi meegenomen. Yogales leert ze stevig te staan en naar zichzelf te kijken. Balans te brengen in de dagelijkse drukte. Een drukte die ook onze kinderen treft. In de kinderyoga is het belangrijkste plezier tijdens het spel en de houdingen. Kinderyoga is niet vergelijkbaar met yoga voor volwassenen.

Welke oefeningen doen kinderen?

Er zijn veel leuke houdingen om te doen. Maar niet alle oefeningen zijn geschikt. Hieronder een greep uit de mogelijkheden.

De zonnegroet voor kinderen. Deze brengt balans, concentratie, ontspanning, ondersteunt spieren en gewrichten en laat de energie stromen. De zonnegroet is fijn voor het slapen.  

De krijgerhoudingen (Virabhadrasana) leren kinderen krachtig en stabiel te staan. Welke held is jouw kind? In de heldenhoudingen (Virasana) waant je kind zich Spiderman, Mega Mindy of andere superheld. Of voel je een echte leeuw (Simhasana) of kameel (Ustrasana) in een houding. En hoe stoer zou het zijn als een kinderyogi een kraanvogel zou doen! Genoeg uitdaging voor ieder kind.

Naast moeilijke houdingen zijn er natuurlijk ook heel veel eenvoudige houdingen. Denk bijvoorbeeld aan een vooroverbuiging, de Hond, Kat, Boot- of Kindhouding. Of een van de vele andere houdingen.

Iedere houding heeft zijn eigen kwaliteit en geeft deze mee. Het maakt niet uit of een kind moeilijke of makkelijke houdingen kan.


Net als bij volwassenen doen kinderen ook aan meditatie en eindontspanning. Een moment van rust voor henzelf.

Yoga is een universele taal

Het is een levenswijze die niet is verbonden aan geloof. Dat is het mooie aan yoga. Iedereen kan het doen. Van jong tot oud!

Yoga verbindt spelenderwijs lichaam en geest.  Maak met je kind een keer de stap om meer te leven zonder prikkels en met yoga.

Waar vind je kinderyoga?

Steeds meer docenten geven kinderyoga. Vraag ernaar bij de docent bij jou in de buurt. Met elkaar planten we nieuwe zaadjes om yoga al jong te doen ontluiken!

Share Tweet Pin It +1
Nicole Stappers

Nicole Stappers

Ghandi zei: “Wees de verandering die je wilt zien” Een uitspraak die bij Nicole de rode draad is in alles wat ze doet. Verandering is het enige constante in ons leven. Elk moment is weer anders en kleur vooral buiten de bestaande lijntjes in je leven. Als communicatieadviseur helpt Nicole bedrijven om de interne- en externe communicatie ‘vleugels’ te geven. In de communicatie draait volgens Nicole alles om de balans tussen hoofd, hart en handen . Nicole heeft verder een achtergrond in het geven van trainingen rondom zelfontwikkeling, waaronder DISC en is Yogadocent. Op de websitevan Nicole kun je meer lezen of volg haar op Instagram.

Previous PostHef blokkades op met je ademhaling
Next PostOntgiften met yoga

No Comments

Leave a Reply