fbpx

In Body

Zo beoefenen je thuis yoga én houd je het vol!

Regelmatig je yogamat opzoeken zorgt ervoor dat je minder snel last hebt van spanning in je lichaam, stress en negatieve gedachten. Na een yoga sessie, hoe kort ook, voelen je lichaam en geest verlicht en stap je met een goed humeur je mat af.

Klinkt heerlijk toch? Yoga, meditatie en mindfulness bestaan al eeuwen en dat is niet voor niets! Ze bieden zoveel voordelen dat het zonde is als je dit nog niet hebt mogen ervaren. Maar waar te beginnen en hoe start je met yoga als je niet (altijd) naar een yogastudio of sportschool wilt?

Benieuwd hoe je thuis het meeste uit je yoga practice haalt én het volhoudt? In deze blog lees je alles over het stellen van een yoga doel, veiligheid tijdens je yoga practice en het volhouden hiervan.

Fully focus op je doel!

Zoals bij veel in het leven geldt, is het goed om je yoga avontuur met het vaststellen van een doel en eventuele micro doelen te beginnen. Zonder doel is er namelijk weinig richting en haak je misschien al weer snel af. Schrijf op wat je wilt bereiken en als je jezelf goed wilt motiveren, maak een moodboard!

Dit kun je op heel veel manieren doen, de twee meest voor de hand liggende manieren zijn Pinterest of een fysiek moodboard waarbij je plaatjes uit tijdschriften knipt en plakt. Het is niet alleen fun om je doelen visueel te maken, het werkt ook nog eens erg motiverend.

Vergeet niet dat yoga niet prestatiegericht is en dat je doelen uit je eigen hart horen te komen. Je bepaalt zelf welke kant je op wilt en hoeveel tijd je daarvoor neemt.

Begin veilig aan je avontuur 

Je hebt de richting waar je naar toe wilt helder dus nu is het tijd om met yoga aan de slag te gaan. Ook hier kun je weer alle kanten op. Je kunt starten met het volgen van een YouTube kanaal vol video’s met instructies voor beginners zodat je alle basis houdingen leert kennen en goed weet uit te voeren.

Je kunt er ook voor kiezen om een proefles te volgen in een sportschool of in een yogastudio of door middel van een strippenkaart een aantal lessen te volgen. Er bestaan honderden soorten yoga stijlen en vaak weten ze in een yogastudio een passend advies te geven voor jouw doelen.

Tijdens een proefles kun je veel vragen stellen, yoga docenten vinden het over het algemeen heel erg leuk om jou op weg te helpen. Wie weet krijg je de smaak te pakken en wil je lessen blijven volgen.

Weg stijfheid. Hello energie!

Nu je hebt besloten om een les te volgen in een sportschool, yogastudio of via een YouTube kanaal of app ga je nadenken over tijden die handig voor jou zijn en welke omgeving prettig voor jou is. Je kunt je dag starten met een fijne practice of juist eindigen. Natuurlijk is combineren ook mogelijk. Bij het opstaan bijvoorbeeld een 10 minuten practice thuis op je mat en ’s avonds een dynamische yogales in de yogastudio.

Als je ’s ochtends op staat met yoga merk je dat je de voordelen de hele dag meeneemt. Je rekt de stijfheid uit je spieren en je krijgt er een dosis energie voor terug. Kleed je practice aan met gedimd licht, een kaarsje en rustige muziek. Als basis heb je een passende yogamat nodig. Sticky matjes geven een veilig gevoel dankzij het plakkerige effect, bieden veel grip en zijn bovendien niet heel duur. Deze matjes zijn ideaal als je wilt uitproberen of yoga iets voor jou is.

Volhouden

Het is goed om regelmatig je doelen erbij te pakken zodat je helder hebt waarom je aan de yogareis bent begonnen en of je nog op de goede weg zit. Wanneer je een (micro) doel hebt behaald, vier het!

Dit is zo belangrijk, door echt bij het moment stil te staan ben je in staat te voelen en kun je dankbaar zijn. Wie weet vier je het succes graag met mensen om je heen waardoor je jouw succes kunt delen.

Zoek de verdieping op

Blijf jezelf ontwikkelen zodat je niet stil staat. Als je het idee hebt dat je niet veel meer uit je practice haalt of dat het op een gegeven moment niet meer bij jou en je leven past, kijk om je heen naar andere impulsen of andere yoga stijlen. Als we goed om ons heen kijken is er zoveel te leren en overal oneindige inspiratie te vinden, dat er altijd beweging vooruit mogelijk is!

Yoga (thuis) beoefenen is voor iedereen weggelegd, door de eindeloze mogelijkheden kan iedereen zijn of haar practice op maat maken en de verdieping blijven opzoeken. Zorg dat je jezelf scherp houdt en blijft prikkelen!

Pak jij wel eens thuis je yogamat erbij en heb je een tip om je yoga practice zo aangenaam mogelijk te maken?

Share Tweet Pin It +1
Lisanne

Lisanne

Lisanne is eigenaresse van Superyoga.nl, de webshop waar je alles vindt om je yoga- en meditatiesessies te verrijken. Superyoga is geboren uit haar passie voor een gezond leven en met een auto-immuunziekte als uitdaging is haar missie om alle kennis omtrent gezondheid met zoveel mogelijk mensen te delen. Benieuwd naar meer? Bekijk dan haar website of volg haar op Instagram.

Previous PostKundalini yoga, waarom is dat eigenlijk anders?
Next PostDeze 3 factoren vormen de basis van je happiness

No Comments

Leave a Reply