fbpx

In Body

Loslaten en naar binnen keren met Yin Aerial Yoga

Voor iedereen die wel eens een yin yoga les heeft gevolgd weet hoe goed je naar binnen kunt keren bij het uitvoeren van de verschillende houdingen. Je gaat op zoek naar de stilte in jouw lichaam en komt misschien wel van alles tegen. Oncomfortabele gevoelens, stijfheid, stress, en misschien nog wel meer.

De stilte opzoeken is dan ook de kracht van yin yoga. Maar daar is wel de kracht voor nodig om los te laten en je mee te laten zakken met de zwaartekracht in het moment. Aerial yoga wordt ook wel hangmat yoga genoemd.

Bedenk je eens hoe het voor jou voelde om in een hangmat te liggen, te zweven boven de grond en even niets te hoeven doen. In yin aerial yoga combineer je het beste van deze twee werelden. 

Waarom zorgt een aerial doek voor nog meer verdieping van jouw yin yoga practice? Je leest het in deze blog

Lekker cocoonen in jouw ‘’hangmat’’

De les zittend of liggend binnen in het doek zorgt ervoor dat je nog beter kunt inchecken bij jezelf. Je vraagt jezelf af; hoe het is het vandaag met mij? Hoe voelt mijn lichaam vandaag? Waar houd ik nog spieren ‘’vast’’? Je geeft je letterlijk helemaal over aan het doek. Je voelt dat je kunt vertrouwen op het doek en nog meer kunt en mag loslaten.

Daarnaast kun je heel bewust alle prikkels buiten jouw doek houden. Al jouw zintuigen echt naar binnen richten: welke geluiden hoor ik in mijn doek? Hoe voelt het doek tegen mijn huid? De les wordt afgesloten met een savasana in het doek. Bewegen of stil? Dekentje en kussentje? Hierbij kun doen wat goed voelt voor jou.

Het Aerial doek als een extra hulpmiddel

Tijdens yin yoga wordt gebruikt gemaakt van verschillende props. Bolsters, dekens, blokken en riemen. Deze middelen helpen bij het verder zakken in de houding en het opzoeken van de juiste stretch in het bindweefsel. Het aerial doek is een hele mooie aanvulling als prop.

Doordat je gemakkelijk de hoogte van het doek kunt verstellen kun je de houding net iets meer verdiepen of te stretch iets verlichten. Yogi’s die in sommige yin houdingen weinig stretch meer voelen kunnen in het doek net iéts verder gaan en hierdoor de houding verdiepen.

Ook kun je de houding anders ervaren. Wanneer je de seal pose uitvoert met het doek onder je borst zul je minder kracht hoeven te gebruiken vanuit de armen en schouders. Zo worden houdingen die eerst onmogelijk waren ineens héél haalbaar en prettig. 

Loslaten is “thé key”!

In het begin is het echt even wennen om met je hele gewicht in een doek te hangen of liggen. Zodra je voelt dat het doek je echt wel houdt (een doek kan 1000KG hebben) kun je steeds iets meer loslaten. Het gevoel dat je zweeft en gedragen wordt is echt enorm fijn en zorgt voor meer ontspanning en rust. 

Ook voor zwangere yogi’s een goede optie!

Ik heb veel zwangere yogi’s in mijn lessen. Het doekt zorgt er namelijk voor dat je veel langer bepaalde poses uit kunt voeren. Houdingen waarbij je met je buik in het doek ligt zijn heerlijk én je hebt veel minder druk op de zwangere buik.

Daarnaast kunnen de houdingen door het doek ook verlicht worden en meer ‘’restorative’’ gemaakt worden. Zo kun je als zwangere yogi nog langer van een heerlijke practise genieten. 

Spelen als een kind tijdens Yin Aerial Yoga

Als we ouder worden verliezen we veel van de onbevangenheid die we als kind hadden. Daarom is de stap om aerial yoga voor veel wat ‘’oudere’’ yogi’s best wel een stap. Bepaalde gedachten en ideeën als: ‘’Dat kan ik toch niet..’’ hoor ik veel voorbij komen. Maar zeker bij yin aerial yoga waarbij het doek laag hangt is er juist zóveel mogelijk. En ja, je moet je echt even overgeven aan het doek maar het brengt zoveel vreugde en plezier. Zo erg zelfs dat ik binnenkort het ‘’kinderfeestje’’ van een yogi die 60 wordt mag organiseren. 

Dus geniet jij ook altijd zo van een hangmat in je vakantie? Vind je het moeilijk om bepaalde yin houdingen uit te voeren of gaat het je allemaal wel heel gemakkelijk af? Zoek dan eens naar een studio waar ze yin aerial yoga aanbieden of volg een workshop.

Tip: Bij Yoga&More in Zeist staan er vaste lessen yin aerial yoga op het rooster en ik geef zelf workshops in Utrecht of Woerden. 

Share Tweet Pin It +1
Marlous de Jong

Marlous de Jong

Marlous is Yin yogadocente en eigenaar van Inside Yoga Utrecht. In haar Yin yoga lessen combineer ze lesgeven met mindfulness, de 5 elementen en meridianen vanuit de Chinese geneeskunde en de anatomie van alle diverse lichamen. Benieuwd naar meer? Bekijk dan haar website en volg haar op Instagram.

Previous PostOntgiften met yoga
Next PostDe chakra’s weer in balans brengen? Met deze kruiden lukt het!

No Comments

Leave a Reply