fbpx

In Mind

Angstig & hoogsensitief?

Angstig zijn is iets wat best wel vaak voorkomt bij een hoog sensitieve personen (HSP). Zo ook bij mij en best wat van mijn klanten. Angst uit zich bij iedereen op een andere manier. Één van die uitingen is de paniekaanval. Hierbij lijkt het alsof je lichaam je geest overneemt. Hierdoor krijg je het gevoel alle controle te verliezen en knock-out zult gaan.

Eerdere goedbedoelde adviezen aan mijn klanten van psychologen of therapeuten sloegen wel eens de plank mis. Zo kreeg één van mijn klanten een teddybeer in haar handen gedrukt. Deze teddybeer symboliseerde haar angst. “Zet je angst (teddybeer) in de hoek” luidde het advies… Luister, als het allemaal zo makkelijk zou gaan dan was angst niet echt een probleem.

Waarom ben jij als HSP gevoeliger voor angst?

Als HSP heb je een intensere verwerking van alle prikkels die bij je binnen komen. Dat betekent dat je er langer en dieper over nadenkt. We zijn heel vaak bezig met wat voor gevolgen onze acties voor de mensen om ons heen hebben. Zo ook wat de risico’s zijn van een bepaalde keuze. Doordat we hier dieper over nadenken komen ook sneller de negatieve bedenkingen naar voren.

Al in onze kindertijd komt faalangst naar boven. Zelfs hoogsensitieve kinderen van 4 jaar kunnen hier al last van hebben. Tijdens de intense verwerking wordt een inschatting gemaakt van de risico’s in een situatie. Hoogsensitieve kinderen vermijden deze risico’s omdat ze alles in één keer goed willen doen. Ook blijkt dat faalangst samenhangt met het voelen van een kritische blik van anderen. HSP-ers voelen die blik heel sterk.

Was er in jouw jeugd geen oog voor hoogsensitiviteit?

Dan is de kans best groot dat je later klachten hebt ervaren van neuroticisme. Onterecht worden veel hoogsensitieve personen daaronder geschaard. Wanneer jij een “slechte jeugd” hebt gehad is de kans op zaken als angst, ergernis, depressie, schaamte, impulsiviteit en kwetsbaarheid vele malen groter.

Slechte jeugd, heb ik bewust tussen aanhalingstekens gezet omdat ik heb nagevraagd wat een slechte jeugd inhoud. Ik vind dat ik zelf namelijk geen slechte jeugd heb gehad. Ik kom uit een normaal gezin, gezelligheid en leuke dingen waren er genoeg! Ook probeerde mijn moeder me altijd te steunen in moeilijke fases.

Echter, heb jij tijdens jou opvoeding te weinig gemerkt dat er oog was voor jouw gevoelens en voor wat jij nodig had? Al is het door één van jouw beide ouders dan kan dit al de oorzaak zijn van bovengenoemde klachten. 

Houd hierbij wel in gedachten dat er vroeger weinig bekendheid was over hoogsensitiviteit. Dit maakt dat ouders ook niet op de juiste manier hulp en steun konden bieden. Daarnaast komen zij vaak weer uit een generatie waar helemaal niet gepraat werd over emoties en gevoelens. Ai! Kortom, het heeft geen zin anderen te gaan verwijten voor wat jij op latere leeftijd hebt ervaren. Door wrok gevoelens ga jij je niet beter voelen. 

Fijn dat je nu weet waar het vandaan komt, maar wat kun je er tegen doen!

Zoals met alle dingen die vaak in je hoofd gebeuren is er geen knop waar je op kunt drukken waardoor het weg gaat. Helaas, it’s up to you!

Doordat het onderwerp mij ontzettend boeit heb ik tips voor jullie uit verschillende invalshoeken:

  • Wat voor mij werkt is begrip tonen voor mijn angst. En vooral eerlijk zijn naar jezelf toe waar het vandaan komt. Een lange tijd heb ik zelf mijn angst weg gedrukt. Het mocht er niet zijn. Hierdoor kreeg ik heftige lichamelijke reacties, die zich vooral uiten in extreme darmklachten.
  • Paniekklachten zijn angstklachten. Het is belangrijk om te weten dat angst een nuttige emotie is! Angst waarschuwt je namelijk voor gevaar. Het helpt je om snel te reageren in gevaarlijke situaties. Echter, reageer jij in paniek op situaties die eigenlijk niet gevaarlijk zijn dan is het een vals alarm. Een paniekaanval is een alarmreactie waarover je angstige gedachten hebt. Het is alleen een vals alarm omdat er geen werkelijk gevaar is. De gedachte van een vals alarm is voor mij heel vaak zinvol gebleken.
  • Bij angst is het altijd belangrijk je voor te houden dat je in principe alles kan blijven doen wat je wilt. Je gaat niet opeens knock-out of rare dingen doen. Het is alleen je lichaam die veel signalen afgeeft over wat er in je hoofd gebeurt. Je angst is meestal niet reëel. 
  • Een gezonde levensstijl vergroot de weerbaarheid tegen stress. Hierdoor vermindert het ook de kans op paniekklachten. Met een gezonde levensstijl bedoel ik: voldoende slaap, voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en ontspanning.
  • Wordt je bewust van je stressbronnen. Kijk hoe je hier effectief mee omgaat. Hierdoor vermindert de kans op langdurige stress. Waardoor de kans op angst minder wordt.
  • Regelmatig en goed ontspannen helpt om spanningsklachten te voorkomen. (Oefeningen en opdrachten voor goede ontspanning zijn er ontzettend veel te vinden op het internet en in allerlei boeken).
  • Door te wennen aan lichamelijke gevoelens kan het zelfvertrouwen in het omgaan met paniekklachten toenemen. Dus, leer je lichamelijke gevoelens die ontstaan bij angst te herkennen en weet waarom ze daar zijn.

Meestal bepaalt niet de situatie hoe je je voelt, maar de gedachten over die situatie.

Luister naar je gevoel en intuïtie 

Ik zelf heb gemerkt dat niet luisteren naar mijn gevoel en verlangens erge angstklachten veroorzaken. Nu las ik een stuk over weerstand en over hoe wij onze eigen weg naar geluk blokkeren door die weerstand in stand te houden. Wanneer je hoogsensitief bent sta je vaak ook open voor de spirituele kanten van het leven en dat is waarom ik me daar ook wat meer in ben gaan verdiepen. Gabrielle Bernstein is natuurlijk een rolmodel voor velen op het gebied van spiritualiteit. Haar kijk op angst vind ik dan ook erg interessant om met jullie te delen.

“Weerstand is de reden waarom we vast blijven zitten in patronen die ons ervan weerhouden om echt te bloeien”

Gabrielle Bernstein

Waarschijnlijk heb je al wel ervaren dat je en moment van verlichting kan creëren door bijvoorbeeld meditatie. Helaas kun je dit fantastische gevoel vervolgens weer saboteren met een beperkende overtuiging, negatieve gedachten of een verslavingspatroon. Deze ervaring wordt in stand gehouden doordat de duisternis in ons weerstand biedt als we in de richting van het licht gaan.

Zo ook als we ons volledig toewijden aan liefde en geluk. Hierbij kan het moeilijk zijn om de angst op te geven, waarvan we zo afhankelijk zijn geworden. We koppelen een betekenis aan onze pijn. Zo kunnen we geloven dat we moeten worstelen en naar iets moeten streven om succesvol te zijn. Daarnaast voelen we ons veilig in een toestand van conflict en controle. We hebben de onbewuste overtuiging dat we vast moeten houden aan onze beschermingsmechanismen ongeacht hoe fantastisch liefde voelt.

Wellicht doe je er alles aan om vrijheid te creëren. Probeer jij om go-with-the-flow te gaan of van je angst af te komen? Dan is de kans groot dat je onverwachts uit evenwicht wordt gebracht door de schaduw van angst die onder de oppervlakte aanwezig is. Herkenbaar? Op het moment dat je het herkent, kun je met je reis naar vrijheid beginnen. De belangrijkste reden voor de afwezigheid van een geluksgevoel is verbazingwekkend eenvoudig: we bieden weerstand tegen gelukkig zijn.”

Een leven vrij van angst

Hopelijk heb ik jou hiermee geïnspireerd om met je angst aan de slag te gaan! Te lang heb ik mezelf laten blokkeren en laten tegenhouden door angst. Dit stopte toen ik me realiseerde dat ik de enige ben die het in stand houdt!

Dus, gun jezelf dat gevoel van vrijheid! Geef jezelf de ruimte om te stralen en laat je niet langer belemmeren door jouw angst!

Benieuwd naar meer?

Deze bronnen zijn gebruikt om dit artikel te schrijven. Ook fijn leesvoer!

Esther Bergsma – Hoogsensitieve kinderen
Peter Meulenbeek & Bas van Heycop ten Ham – Paniek!
Gabrielle Bernstein – Het universum staat achter je

Share Tweet Pin It +1
Karin Rutjes

Karin Rutjes

Ik ben 33 jaar en woon in Hardenberg samen met mijn man en 2 kids! Ik ben HSP coach in mijn eigen praktijk en daarnaast motivator en inspirator op het gebied van hoogsensitiviteit. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken met mijn kennis en ervaringen om zo te laten inzien dat je een heel positief en krachtig leven kunt hebben met hoogsensitiviteit. Benieuwd naar meer? Kijk dan op haar website of volg Karin op Instagram

Previous PostDe kunst van mediteren
Next PostDans je chakra's los!

No Comments

Leave a Reply