fbpx

In Mind

Kom uit je comfort zone als een Yogi!

Al duizenden jaren gebruiken yogi’s hun practice om buiten hun comfort zone te leven. Zowel met oefening op als naast de mat bereiken zij hun doelen en vergroot het bewustzijn. Loskomen van je comfort zone laat je leven zonder angst! Ook laat het je groeien én de diepere dimensies van het leven ervaren. Benieuwd in welke zone jij zit en je de beste versie van jezelf kunt zijn? Lees dan verder en doe de test!

Wat is die comfort zone nou precies?

De comfort zone is een plek waaruit we vaak bewust of onbewust functioneren. Vaak is die comfort zone niet eens zo comfortabel als we denken. Het kan zo zijn dat je hier niet een écht gelukkig en voldaan gevoel ervaart. Het is een plek die veilig aanvoelt. Hierdoor heeft het natuurlijk een belangrijke functie, welke zeker nodig in het leven. Maar…wordt je er echt gelukkig van om binnen de kaders te blijven zonder te groeien in je potentie?

Wat is de invloed van je comfort zone op je zenuwstelsel?

Yoga gaat om het bewegen van prana (levensenergie) door het lichaam om naar hogere staten van bewustzijn te komen. Daarnaast zijn je oefeningen op de mat een voorbereiding voor naast de mat. Kortom, het echte leven.

Hierbij oefenen je kalmte, in het moment te leven en doorzetten. Ook is de kans groot dat je ongemakken en weerstand tegenkomt. Wat je misschien niet wist is dat je hierbij ook je zenuwstelsel traint. Door de beoefening kan je zenuwstelsel meer aan en ben je weerbaarder tegen bijvoorbeeld stress en tegenslagen. Daarnaast sta je met meer energie in het leven staat en ben je klaar jezelf uit te dagen om nieuwe ervaringen op te doen.

Echter, wanneer je zenuwstelsel onderontwikkeld is ben je snel onder de indruk van de golven van het leven. Hierdoor is het soms moeilijk je hoofd boven water te houden. Een burn-out is een sterk voorbeeld van een zenuwstelsel die uitgebrand is en de weerbaarheid voor stress heeft verloren. Ai!

Test of jij je binnen of buiten je comfort zone bevindt

Begin met even een moment voor jezelf te nemen. Sluit dan je ogen en adem diep in en uit. Vraag jezelf dan het volgende:

Ben jij op dit moment de beste versie van jezelf?

Is deze versie van jezelf bepaald door keuzes en leiding van andere of jezelf?

Is deze versie van jezelf diegene waarin energie stroomt of voel je je gestagneerd?

Bevindt jij je binnen of buiten je comfort zone?

Blijf je in je comfort zone uit gemak? Of, merk je dat je de energie en wilskracht mist om volgende stappen te nemen?

No worries als je het gevoel hebt dat je vastzit! Wist je dat de tools van Kundalini Yoga je zenuwstelsel kunnen versterken? Daarnaast versterkt het je wilskracht om zo écht de beste versie van jezelf te worden!

Stap uit je comfort zone door het circuleren van energie

Een van mijn teachers zei: “Is your default setting familiarity or growth? Because they cannot co-exist.” Kortom, er is een tijd nodig om te groeien én tijd nodig voor ontspanning en loslaten. Zonder afwisseling ontstaat er geen ruimte om te ontplooien naar je beste zelf!

Wist je dat yogi’s alles zien als energie? Hierbij is je lichaam de spiegel van de geest is en vice versa. Wanneer energie stagneert gaan emoties vastzitten in je lichaam. Beperkingen loslaten en uit je comfortzone stappen helpt je dan meer jezelf te zijn.

De kracht van prana, oftewel levensenergie

Een van de krachtigste tools om prana, oftewel levensenergie, te laten circuleren is de ademhaling. Hierbij functioneert het diafragma als een soort deksel tussen de lagere chakra’s en hogere chakra’s. Als het diafragma sterk en soepel is creëert dit veel ruimte voor de ademhaling. Dit kan je ervaren als openheid voor zelfontwikkeling. Wanneer het diafragma stijf en hard is wordt de ademhaling kort en dit creëert stagnatie.

Uit je comfort zone stappen kan soms best pittig zijn! Het onbekende kan spannend aanvoelen en ondanks goede voorbereiding en planning blijft de toekomst onvoorspelbaar.

Verzachten en het openstellen van deze kwetsbaarheid geeft hierbij meer vertrouwen en brengt ons meer in het “nu”. After all, hier ervaar je de magie van het leven welke gevuld is met eindeloze mogelijkheden! De kracht om uit je comfort zone te stappen ervaar je wanneer je beperkingen loslaat. Kortom, overgave in het moment. Hierbij hoef je niet alle antwoorden te weten of alle problemen op te lossen. Voel hoe sterk je bent en maak die stap uit je comfort zone. Gun jezelf je vol te voelen in wie je nu bent.

Je zenuwstelsel versterken, hoe dan?

In Kundalini Yoga gebruiken we effectieve Yogic tools. Hierbij laten we stagnaties in het lichaam weer vloeien. Zo versterken we het zenuwstelsel en brengen we het hormoonstelsel in balans.

Een simpele maar effectieve ademhalingsoefening die je dagelijks kan doen voor het onderhouden van je zenuwstelsel is Breath of Fire.

Breath of Fire is een snelle, ritmische ademhaling waarbij je een gelijkmatige in- en uit ademhaling door de neus stuurt. De ademhaling wordt aangedreven door het navelpunt en Solar Plexus. Trek op de uit-ademhaling de navel krachtig in en omhoog. Ontspan je buik vervolgens op een in-ademing. Doe dit in een snel tempo, ongeveer zo’n 2-3 rondes per seconde.

Note: Als je evenveel in als uit ademt, zal je nooit buiten adem raken of je duizelig voelen. Het kost wat training, maar uiteindelijk wordt het een moeiteloze ademhaling.

Je kan je uithoudingsvermogen langzaam opbouwen. Begin bijvoorbeeld met 1-3 minuten per dag tot aan 11 minuten als je meer kan. Observeer na de ademhaling hoe je je voelt. Ervaar jij meer kracht om een klein stapje buiten je comfort zone te nemen?

PS: Doe geen Breath of Fire wanneer je zwanger bent of tijdens de eerste 3 dagen van je Moon Cycle.

Share Tweet Pin It +1
Anne de Jong

Anne de Jong

Anne is yogadocent en is eigenaar van de We Do Yoga studio in Soest. De laatste jaren ligt haar hart bij Kundalini Yoga en blijf ze doorleren in de rijke en diepe yogafilosofie. Benieuwd naar meer? Bekijk dan haar website of volg haar op Instagram .

Previous PostDe eerste stap van het achtvoudige pad: "Onthoudingen"
Next PostIn 3 stappen van droom tot werkelijkheid

No Comments

Leave a Reply