fbpx

In Mind

Creative Confidence: Haal het beste uit jezelf

Als je kijkt naar onze kleine leermeesters (kinderen) hebben zij nog vaardigheden, die wij ‘volwassenen’ op een gegeven moment zijn kwijtgeraakt. Zij handelen vanuit intuïtie, creativiteit, tonen meer zelfwaardering en een positievere mindset als zij aan het leren zijn. Hoe komt het dat we dit kwijtraken? Waar komt het vandaan dat zoveel mensen zeggen dat zij niet creatief zijn? En hoe praat jij tegen jezelf tijdens een groeiproces?

Wat betekent “Creative Confidence” nou precies?

Creative confidence is een term die komt van de broers Tom en David Kelley die de ‘Stanford d school’ hebben opgezet en oprichters zijn van IDEO, een wereldwijde design organisatie die zich richt op het creëren van impact doormiddel van design. Zij geloven dat iedereen de capaciteit heeft om creatief te zijn, sterker nog; zij geloven dat creativiteit iets is wat je al bezit, maar door externe factoren vergeten bent. In hun boek ‘Creative Confidence’ beschrijven ze dat creativiteit, net als een spier, getraind kan worden. Door het durven veranderen van je mindset en het volgen van je intuïtie.


Volgens de filosofie van Creative Confidence heb je twee keuzes

  1. Verdergaan hoe je bezig was en doet het op dezelfde manier, of …
  2. Onderzoeken wat jouw creativiteit is door patronen te doorbreken en kiest voor de weg die je het meest bang maakt, maar waar wel de persoon is die je in ‘je core’ bent zonder opleggingen.

Creative Confidence in je dagelijks leven

Voordat we beginnen wil ik één ding duidelijk maken: je bent goed zoals je bent! Als je je leven wilt veranderen, helemaal prima! Wil je dit niet, is dat ook prima! Respect voor ieders ‘zijn’ staat altijd voorop. Ga je de Creative Confidence uitdaging aan? Zie het dan als een proces, waarbij geduld en zelfliefde een belangrijk onderdeel zijn. Je gaat opnieuw leren leren, maar dan vanuit authenticiteit. Hier komt groei bij kijken en groei kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Dus volg je eigen-wijs(heid) en wees geduldig met jezelf, okay? Komtie:

1. Creëer de juiste mindset

Tof! Je hebt gekozen om anders in het leven te gaan staan en meer te handelen vanuit authenticiteit.Het eerste dat je moet weten, is dat onze hersenen in staat zijn om onze realiteit te creëren. Om hier bewust van te worden wil ik je vragen om alles neer te leggen en er even voor te zorgen dat je geen afleiding hebt. Nu wil ik je vragen om je ogen dicht te doen en te visualiseren dat je voor het aanrecht staat, je een snijplank ziet met daarop een schijfje citroen en er een hap van neemt. Open je ogen, wat gebeurt er en wat proef je? Tijdens dit experiment ervaren de meeste mensen dat hun mond echt reageert op de zure smaak van de ‘citroen’.

Nu je weet dat onze hersenen in staat zijn om onze realiteit te creëren, gaan we de koppeling maken naar je zelfpraat. Hoe praat je tegen jezelf als je van jezelf baalt of als handelingen niet gaan zoals je verwacht? En hoe praat je tegen jezelf als iets wel gaat zoals je verwacht en je trots op jezelf bent? Zodra je hier bewust van wordt, verandert je mindset automatisch mee en ga je deze veranderingen terug zien in je omgeving. 

2. Volg je intuïtie

Wat is dit en hoe gebruik je het? Intuïtie is dat ‘stemmetje’ dat zegt; neem je paraplu mee want het gaat regenen. Waarna jij denkt; nee joh, niet nodig en uiteindelijk kletsnat aankomt op je afspraak of bij het ophalen van de kinderen. Wat ik je wil adviseren over je intuïtie is, VOLG HET! De eerste gedachte die bij je opkomt, VOLG HET! Dat idee waar je al zolang mee loopt, maar telkens uitstelt vanwege externe factoren of angsten, VOLG HET!
Om te leren herkennen wat je intuïtie is, wil ik je aanraden om elke ochtend voor 30 dagen lang 10 minuten bewust te ademen. Door bewust te ademen, kom je in contact met je lichaam en handel je vanuit intuïtie.

3. Yeah! Aan de slag

Je hebt net gelezen bij het onderdeel mindset dat je hersenen in staat zijn om jouw realiteit te creëren. Als je brein in staat is om een fysieke reactie te creëren bij het inbeelden van het eten van de citroen, bedenk dan eens wat de oneindige creatieve mogelijkheid is. Jij bent een creator!

Als je je intuïtie volgt en je hebt een idee, kan jij van dat idee een doel maken. Dat doel is het begin van jouw creatieproces. Bij het creëren is het de bedoeling dat je elke dag afstemt op dat doel, de energie ervan. Visualiseer datgene wat je wilt creëren; hoe voelt, ruikt en ziet het eruit? Welke mensen zie je? Hoe voel jij je erbij?

Het letterlijk voor je zien van jouw doel, is de eerste stap. Of je het nou gelooft of niet, dit is spelen met energie. De energie die je voelt tijdens visualiseren, is de energie die je in het NU, in jouw dagelijks leven moet gaan toepassen om te creëren wat je wilt. Vertrouw erop dat je geïnspireerd wordt en zorg dat je je intuïtie volgt. Dit zijn de wegen die je brengen naar jouw doel.

Als laatst durf te ontvangen. Bij deze laatste stap haken veel mensen af, omdat ze beseffen dat iets echt kan lukken en angst om de hoek komt kijken. Herinner jezelf waarom je hieraan bent begonnen and SMASH IT ANYWAY! Jij bent een creator! Wij ZIJN creaties, kijk alleen al hoe we het leven beginnen vanaf ei en zaadcel, zegt al genoeg toch ?

Heb vertrouwen, geloof en wees trots op jezelf! Je bent creatief en krachtig genoeg om jouw leven te creëren.


Share Tweet Pin It +1
Kimberley van Engel

Kimberley van Engel

Ik ben Kimberley van Engel. Een vrouw met een verhaal, motivator, inspirator en coach vanuit levenservaring. Ik help mensen met het herontdekken van: hun creativiteit, intuïtie, meer zelfwaardering en een positievere mindset door middel van de workshop Creative Confidence vanuit mijn bedrijf Samenmetvanengel. Blijf op de hoogte van haar workshops en geef je op via Instagram

Previous PostThuiskomen bij jezelf met de energie van de maan
Next Post10 liefdevolle self-care tips

No Comments

Leave a Reply