fbpx

In Mind

Deze 3 factoren vormen de basis van je happiness

Gelukkig zijn. Dat willen we allemaal toch! Op social media spat het er van af. Influencers die altijd lachend op de foto staan, lunchen buiten de deur en de een na de andere vakantie boeken. Kortom, de lat ligt hoog!

Als gewone burger valt hier bijna niet aan te tippen. Maar, bepalen deze dingen ook je geluk?

Volgens gelukspsycholoog Josje Smeets wordt geluk simpelweg bepaald door 3 factoren. Ben je benieuwd wat dit is? Lees dan snel verder.

50% happiness is genetisch

Yep! Niets is minder waar volgens Josje. Deze 50% vormt je basis happiness. Kortom, hoe jij je voelt wanneer je niks doet en dus niet bewust bezig bent om je happiness gevoel te vergroten.

Interessant om dus even een kijkje te nemen in je familie. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met je ouders, opa en oma of ooms en tantes? Wanneer er depressies in je familie voorkomen is er een kans dat dit wellicht ook in jouw genen zit en hierdoor je happiness beïnvloed.

Tegenovergesteld kan natuurlijk ook! Wie weet bestaat jouw familie uit vrolijke fruitdruiven en is dit bij jou ook het geval! Belangrijk is dus om niet te vergelijken met anderen, omdat deze basis voor iedereen anders is.

10% happiness bestaat uit omstandigheden

Werd jij ook zo blij van dat ene nieuwe jurkje, je behaalde diploma of bijvoorbeeld die ene vakantie? Dit zijn omstandigheden die je happiness gevoel voor 10% beïnvloeden.

Helaas zijn dit vaak kortdurende momenten. Zo kan je een tijdje heel enthousiast zijn om die ene nieuwe jurk te dragen. Maar naar een tijdje wordt dit enthousiasme minder en minder. Kortom, je raakt eraan gewend en het “nieuwe” is er af.

Good-to-know dat dit je uiteindelijk niet happy gaat maken. Dit stukje bewustwording kan je helpen wanneer je wilt shoppen of chocola wilt eten om je goed te voelen. Been there, done that!

40% van je happiness bestaat uit mindset

Hell yeah! Waarschijnlijk wist je al dat mindset een enorm verschil kan maken, maar wist je ook dat het zo’n groot deel van je geluksgevoel bepaald?

Het mooie is dat jij dit helemaal zelf in de hand hebt. Waar je ook bent opgegroeid, wat je ook hebt mee gemaakt…Mindset is iets wat jij nú kunt toepassen.

Het creëren van de juiste mindset vergt enige training. Zo is het belangrijk dat je de focus weerlegt op het positieve. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld belemmerende gedachten hebt, zoals “Ik ben niet goed genoeg”. Deze kun je omvormen naar “Ik ben goed genoeg”. Kortom, zie je hersenen als een spier die een workout nodig heeft om fit te blijven.

Wat ook goed helpt is de dag beginnen met een positieve mindset door het uitspreken van een affirmatie. Een affirmatie is een zinnetje waarop je de hele dag focust en meerdere malen blijft herhalen. Enkele voorbeelden zijn: “Ik ben goed zoals ik ben” of “Vandaag ga ik go-with-the-flow”. Zo start je de dag gelijk positief!

Share Tweet Pin It +1
Merel Lieverse

Merel Lieverse

Merel is Yoga & Mindfulness docent die jou graag inspireert en motiveert om jouw wereld te transformeren in een speelterrein! Vanuit deze passie heeft ze Namayay.nl opgezet, het platform voor alle inspiratie rondom Yoga Lifestyle.

Previous PostZo beoefenen je thuis yoga én houd je het vol!
Next PostHef blokkades op met je ademhaling

No Comments

Leave a Reply