fbpx

In Mind

Ikigai: Het Japanse geheim voor een een lang en gelukkig leven

Ikigai inspiratie image

Al een tijdje was ik ontzettend nieuwsgierig naar het boek Ikigai. Ikigai gaat over het Japanse geheim van een lang en gelukkig leven. Zij kunnen het weten, want het Japanse eiland Okinawa staat op de eerste plek van de zogeheten “Blauwe zones”. Waarom dit “blauwe” zones zijn ben ik overigens nog niet helemaal uit… Wat ik je wel kan vertellen is dat er in totaal 5 zones zijn waar mensen gemiddeld veel langer leven dan de rest van de wereld. Het is niet te geloven, ik heb het dan ook meerdere malen gegoogeld voor een dubbelcheck, maar mensen worden op deze plekken gemiddeld 90 tot 100 jaar oud (!).

 5 “blauwe” zones

Deze 5 blauwe zones zijn verdeeld over de hele wereld. De inner-Sherlock Holmes in mij begon natuurlijk gelijk te zoeken naar verbanden zodat ik wel “eventjes” het geheim zal ontrafelen. Ik kwam er al snel achter dat dit niet zo simpel is natuurlijk. Wel kan ik zeggen dat geografisch gezien kun je beter op een eiland kunt wonen. 3 van de 5 blauwe zones zijn namelijk eiland populaties! Hieronder de top 5 van locaties waar mensen gemiddeld het oudst worden:

1. Okinawa, Japan (in het bijzonder het noordelijk deel van het eiland)

2. Sardinië, Italie (met name de provincies Nuoro en Ogliastra)

3. Loma Linda, Californië

4. Het schiereiland Nicoya, Costa Rica

5. Ikaria, Griekenland

De schrijvers van het boek Ikigai hebben uitgebreid onderzoek gedaan om meer van het geheim te ontrafelen. Zo gingen ze op de koffie bij eeuwelingen en werd er zelfs een dansje gedaan!

Wat is Ikigai nou precies?

Wat Okinawa (en eigenlijk heel Japan) bijzonder maakt is Ikigai. Simpel gezegd kan je Ikigai kan je vergelijk met hebben van een doel in je leven, iets waarvoor jij happy de peppy uit je bed springt nog voordat je wekker is afgegaan. Het is een combinatie van iets waar je van houdt, waar je goed in bent, waarvoor je betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft. Hierdoor vind je op allerlei gebieden voldoening, kortom je kan doen wat je leuk vindt zonder dat je je zorgen maakt om carrière, rekeningen en overwerken. Want “Who cares!”, jouw leventje zit wel snor!

Interessant niet?! Laten we even een voorbeeld erbij pakken…Meerdere inwoners van Okinawa zijn gepassioneerd over hun moestuin (awesome, vind ik zelf!). Hier kunnen ze de hele dag al hun liefde en energie in steken, verbouwen ze gezonde groentes en fruit, wat ze ook weer kunnen delen of ruilen met hun buurtjes bijvoorbeeld. Hierin vinden ze hun uitdaging, voldoening en zorgen ze gelijk goed voor zichzelf en hun friends en family. Leuke bijkomstigheid is dan ook dat door het uitwisselen van voedsel de community veel socialer is dan wanneer iedereen individueel naar de supermarkt haast.

No worries! Je hoeft nu niet gelijk je geitenwollen sokken aan te trekken en te demonstreren tegen grote supermarktketens. Als je deze levensstijl wat vindt kan je deze filosofie passend maken voor je eigen leven.

10 tips & tricks voor meer Ikigai

1. Ga niet achter de geraniums zitten

Soms is het héérlijk om op de bank te zitten, met een fleece dekentje, je favoriete thee, chocola en Netflix op de buis. Vooral blijven doen dus! Maar weet ook dat alles went (behalve een vent :P). Door bezig te blijven en de balans op te zoeken tussen werk en ontspanning geniet je van allebei het meest!

2. Vermijd stress

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar o-zo belangrijk! Wat je ook doet, doe het rustig. Ga vooral niet haasten of je zorgen maken om van alles en nog wat. En, no worries, ik realiseer me heel goed dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan! Gelukkig heb ik af en toe momenten waarop dit vanzelf gaat en die zijn héérlijk! Momenten waarop ik aan het haasten ben of me zorgen maak zijn dit over het algemeen niet… Note to myself: blijven oefenen.

3. Eet je niet helemaal vol

Dit vond ik een hele interessante! De gouden regel hierbij is: Eet tot 80%. Naast dat je niet 20 weken zwanger lijkt is het ook veel gezonder voor je lichaam. Je zult je dan ook veel fitter voelen!

Sinds dit nieuwe weetje ben ik mijn eigen proefkonijn. In het begin viel me vooral op dat eten tot 80% heel mindful is. Je bent namelijk heel erg bezig met het bepalen van die 80% tijdens het eten, hierdoor sta ik meer stil bij wat ik eet, wat het met mijn lichaam doet en wat ik überhaupt nog wil eten. Wat tja, het liefst laat ik niks aan mijn neus voorbij gaan. Ook voelt het heel dankbaar (oftewel minder gulzig) om je niet zo “vol te stoppen”. We hebben voedsel in overvloed (ja wij wel…), dit wil natuurlijk niet zeggen dat je alles op moet eten wat er in huis is.

4. Omring je met goede vrienden

Een sociaal netwerk waarbij je kan uithuilen, die je helpen en waarmee je in een scheur ligt is wat mij betreft van levensbelang. In het boek Ikigai vond ik dit ook sterk naar voren komen. Hierbij ligt bij de eeuwelingen de nadruk op de community. Zo is er geregeld een feestje, hoeft niemand alleen te eten, wisselen ze etenswaren uit en zorgen ze goed voor elkaar. Dit maakt ze dan ook heel sociaal! Er stond zelfs in het boek beschreven dat een eeuweling geregeld even aan de weg gaat zitten zodat hij voorbijgangers kan begroeten, of dit ook als hangouderen bestempeld kan worden weet ik niet…

5. Verbeter je conditie voor je volgende b-day

Dit vind ik een mooi streven! Vooral op de leeftijd van 90 en 100 jarige, petje af hoor! De eeuwelingen zijn zich ervan bewust dat je het lichaam moet onderhouden en verzorgen, net zoals je dat bij een auto zal doen.

Aangezien ze niet achter de geraniums zitten bewegen ze gedurende de dag al voldoende. Zo zijn activiteiten als het onderhouden van een moestuin matig tot intensief. Daarnaast doen ze ook aan yoga of taichi om hun lichaam soepel te houden. Daarnaast is het bijkomend gelukshormoon wat vrijkomt bij beweging een hele goede 2e reden om actief te blijven.

6. Lach

Lachen heeft bewust en onbewust een zeer positief effect! Je kan zelfs al ontspannen raken door iemand die je vriendelijk aankijkt. Simpel toch! Lachen staat bij deze Japanners dan ook hoog in het vaandel!

Natuurlijk gebeuren bij deze mensen ook minder leuke dingen. Hier is helaas geen ontkomen aan. Het is dan ook helemaal goed om te beseffen dat het soms echt even niet meezit, maar ze beseffen dan ook heel goed dat het een privilege is om om deze aardbol rond te lopen en dat de wereld vol met kansen zit. High five! BAM!

7. Zoek de natuur op

Wist je dat we gemaakt zijn om één te zijn met de natuur? “Vroeger”, klinkt heel lang geleden he.., maar vroeger leefde we natuurlijk in de natuur. Als je uitzoomt dan is onze natuur best snel van een bos naar een betonnen jungle veranderd. Onze biologische evolutie kan deze verandering helaas nog niet helemaal bijbenen.

Dit is ook de rede dat je meer stress kan ervaren in de stad dan wanneer je in een bos loopt. Kortom: Zoek af en toe de natuur op om je batterij weer even op te laden. Even uitwaaien op het strand of een rondje door het bos doet wonderen!

8. Ben dankbaar

Dit vind ik ook een hele mooie! Ik heb er zelfs een nieuw notitieboekje voor aangeschaft! Het gaat er namelijk om dat je beseft hoe goed je het hebt. Zelfs als je nu misschien even niet zo lekker in je vel zit dan is er nog genoeg om dankbaar voor te zijn.

We weten vast wel dat het niet overal even normaal is dat je een cadeautje krijgt voor je b-day. OK heel goed! Deze eeuwelingen trekken het nog iets verder door. Zo zijn ze dankbaar voor de natuur die ons voorziet van lucht en voedsel, voor alle lieve mensen om zich heel en voor de dagelijkse dingen wat maakt dat ze gelukkig zijn, hoe klein ze ook zijn.

Sinds dat ik een nieuw notitieboekje heb waar ik dit noteer sta ik meer stil bij de kleine dingen en waardeer ik alles veel meer. Aanrader dus!

9. Leef in het nu

Nog een inkoppertje ;)! Hierbij zeggen ze: “Treur niet om het verleden en ben niet bang voor de toekomst. Alles wat je hebt is de dag van vandaag. Gebruik hem zo goed mogelijk.”

Als ik dit lees valt er gelijk al een last van mijn schouders, bij jou ook? Ik kan namelijk blijven nadenken over gister of wat ik deze week nog allemaal ga doen. Tegelijkertijd ben ik een onwijze enthousiasteling die het eerlijk vind om alles “schoon” en me vooral niet laten beperken door van alles en nog wat. Soms wil ik dan ook nog wel eens “TJAKKA” roepen…

Dit soort uitspraken helpen mij om vooral dat laatste te doen.

10. Volg je Ikigai

Het is natuurlijk niet voor niks de titel van het boek. Het belang van het volgen of vinden van je Ikigai is dan ook echt de sleutel tot een lang en gelukkig leven. Vaak merk je zelf wel waarvan je enthousiast wordt en waarvan je in slaap valt, om het maar even zo zwart-wit neer te zetten. In ieder van ons zit een passie, een uniek talent en een “just do it” mentaliteit waarmee je je brood kan verdienen en ,niet te vergeten, de wereld een stukje mooier maakt.

Tip: Kijk vooral niet naar anderen, let de lat niet te hoog en probeer het een en ander uit. Ben vooral niet bang om te falen. Als jij je Ikigai nog niet gevonden hebt, dan is je Ikigai het vinden van je Ikigai (snap je hem nog). Note: In dit proces is “falen” juist een vooruitgang naar het vinden van je juiste Ikigai.

Heel veel succes! Dat we allemaal oud, wijs en gelukkig mogen worden :)

 

Share Tweet Pin It +1
Merel Lieverse

Merel Lieverse

Merel is Yoga & Mindfulness docent die jou graag inspireert en motiveert om jouw wereld te transformeren in een speelterrein! Vanuit deze passie heeft ze Namayay.nl opgezet, het platform voor alle inspiratie rondom Yoga Lifestyle.

Previous PostBaby Yogi on the way! Het eerste trimester...
Next PostRock jouw goede voornemens in 2019!

No Comments

Leave a Reply