fbpx

In Body, Mind

Kundalini yoga, waarom is dat eigenlijk anders?

Yoga is er in allerlei soorten en maten te vinden. Zo heb je de traditionele Hatha yoga, maar ook Bier yoga óf zelfs yoga met geitjes (no kidding!).

Kundalini yoga is een manier om levensenergie door het lichaam te bewegen om naar een staat van helderheid in de geest te komen. Om dit te bereiken bestaan er vele oefeningen die net even wat anders zijn dan wat je misschien zou verwachten.

In deze blog lees je o.a. hoe je deze helderheid bereikt en ontdek je hoe de kundalini oefeningen, ook wel Kriya’s genoemd, je weer in balans brengen.

Helderheid als de natuurlijke staat

Volgens de yogi’s is de natuurlijke staat van onze geest helderheid. Die staat van zijn is zoals een meer op een windstille dag, dat het water zo helder is dat je tot aan de bodem kan zien. Helder en stil totdat je er een steentje in gooit en er golven ontstaan of met een stok over de bodem strijkt en de modder omhoog komt. Opeens is de helderheid weg en kan je de bodem niet meer zien.

Wanneer de geest helder is, zie je de bodem van het meer. Daar in de diepte is waar je toegang hebt tot je innerlijke bliss en rust en je dharma . Kortom, je reden voor het bestaan op deze wereld.

Sleutel tot geluk: toegang tot je levensenergie

De golven en het vertroebelen van het water is een normaal onderdeel van het leven, maar de stille bodem is er altijd onder te vinden. Er zijn veel technieken uit verschillende eeuwenoude tradities zoals bijvoorbeeld de Kundalini yogi’s, de Boeddhistische monniken en Hatha yogi’s die allemaal hetzelfde doel hebben. Op elk moment toegang kunnen hebben tot je levensenergie, je Prana, Life-Force, Chi of Ki.

Het zijn allemaal dezelfde woorden voor hetzelfde concept> Het is de energie wat ons allemaal verbind en één maakt in het universum. De ene techniek werkt beter voor de ene, en de andere techniek spreekt de ander meer aan. Hoe je er komt is niet belangrijk, maar de basis van al deze eeuwenoude geheimen tot levensgeluk is een sterke geest door middel van meditatie en een sterk lichaam (het ding waar de energie door moet kunnen stromen).

Je lichaam en geest zijn een onderdeel van de natuur en de verbinding daarmee kunnen leggen is de sleutel tot geluk.

Het systeem van de 10 lichamen

Wat Kundalini Yoga anders maakt dan de andere yogasoorten, is dat de Kriya’s (set van oefeningen) en meditaties heel specifiek zijn samengesteld om alle 10 energetische lichamen te versterken. Als mens ben je meer dan je fysieke lichaam en volgens de yogi’s hebben we zelfs 10 lichamen, allemaal met een eigen functie en allemaal met elkaar verweven om een compleet systeem te zijn.

Zo hebben we 1 fysiek lichaam, 3 mentale lichamen (de positieve geest, negatieve geest en neutrale geest), en 6 energetische lichamen (Aura, Soul Body, Subtle Body, Arcline, Pranic Body en Radiant Body). Wanneer je intens aan het fitnessen bent, versterk je het fysieke lichaam, maar gebeurt er niks met je andere lichamen. Zo kan iemand bijvoorbeeld nog zo veel sporten en gezond eten, maar alsnog zich niet lekker in hun vel voelen omdat niet het hele systeem aandacht krijgt.

Wanneer je alleen mediteert en geen aandacht besteed aan je lichaam, dan pak je misschien alleen de 3 mentale lichamen aan en wellicht je Radiant Body en Aura en is het plaatje ook nog niet compleet. De lichamen werken allemaal samen en wanneer er een disbalans of gat is in een van je lichamen, heeft het invloed op de rest en gaat dit zich uitten in disbalans in je leven.

Heb je bijvoorbeeld dat je in een cyclus zit waarbij je jezelf enorm in de weg zit en dit maar niet kan doorbreken? Of een gezondheidsklacht die je maar niet kan oplossen? Of telkens dezelfde soort problemen aantrekt? Wellicht zit het antwoord om je disbalans op te lossen in het activeren van een van je 10 lichamen!

Kundalini Kriya: een recept om balans te vinden

De Kundalini Kriya’s zijn als recepten specifiek ontworpen om een bepaald effect te behalen. Een Kundalini Yoga Kriya bestaat meestal uit:

  • Een specifieke samenstelling van houdingen en bewegingen waarin de uitlijning van
  • Energiebanen in het lichaam centraal staat
  • Ademhalingstechnieken om energie te bewegen vanuit het navelpunt
  • Oogfocus om de optische zenuw in de hersenen te stimuleren
  • Mudra’s omdat de vingers om en om een wisselende elektrische polariteit hebben en deze je magnetische veld beïnvloeden bij stimulatie
  • Mantra voor de vibratie van geluidscode om de hormoonklieren in de hersenen te stimuleren

Wat misschien wel het belangrijkste ingredient is, is de discipline en uithoudingsvermogen om de Kriya uit voeren om je zenuwstelsel de stimulans te geven om sterker te worden.

Kundalini Yoga is misschien niet de meest easy-going yoga practice om te doen, maar wel enorm belonend en uplifting! Gegarandeerd verlaat je de studio met een andere energie.

Benieuwd naar Kundalini Yoga geworden? Kundalini Yoga gaat echt om de ervaring – dus zoek een studio in de buurt op waar ze Kundalini geven en ervaar de kracht ervan!

Share Tweet Pin It +1
Anne de Jong

Anne de Jong

Anne is yogadocent en is eigenaar van de We Do Yoga studio in Soest. De laatste jaren ligt haar hart bij Kundalini Yoga en blijf ze doorleren in de rijke en diepe yogafilosofie. Benieuwd naar meer? Bekijk dan haar website of volg haar op Instagram .

Previous PostDe magie van mantra's
Next PostZo beoefenen je thuis yoga én houd je het vol!

No Comments

Leave a Reply