fbpx

In Mind

Leef!: Zo creëer je meer vrijheid

Vroeger was het leven vrij simpel en overzichtelijk. In de oudheid waren we jagers-verzamelaars. Hier vulden we onze dagen mee. Want als er niks gevangen of gevonden werd dan had niemand iets te eten. In de meer recente geschiedenis leefden we een vroom leven met niet al te veel uitspattingen, zodat we daarna eindeloos konden genieten van het hiernamaals. 

The Fear Of Missing Out (FOMO)

Tegenwoordig ligt de hele wereld aan je voeten. Hierdoor willen we allemaal het totaalpakket. Een fijne baan, een gezellig sociaal leven en niet te vergeten zingeving. Ook kunnen we onszelf 24 uur per dag met alles en iedereen vergelijken via social media, waar het lijkt of de één een nog gelukkiger leven heeft dan de ander. Je weet dus op elk moment wie wat waar aan het doen is. Dat leuke feestje, die mooie vakantie, een gave nieuwe baan, alles komt voorbij. Hierdoor ligt FOMO op de loer: Fear Of Missing Out. En juist deze angst beperkt je onwijs in je vrijheid.

Wat is vrijheid nou precies?

Kort gezegd is vrijheid is de mogelijkheid om naar eigen wil te kunnen handelen. Het key woord in deze definitie is ‘eigen wil’. Maar weet jij nog wel wat dat is met al die externe prikkels? Kun jij nog stilstaan en voelen waar jouw diepste verlangen ligt? Waar jij gelukkig van wordt? Vrijheid geeft ons de ruimte om op zoek te gaan naar wat bij ons past, wat ons leven zin geeft. Deze zingeving zorgt ervoor dat je minder gehaast wordt en echte rust en tevredenheid kunt ervaren. 

Zo creëer je meer vrijheid

Heb jij nou ook de wens voor meer in vrijheid te leven? Schrijf deze wens dan eens voor jezelf op. Hiervoor kun je een mooie tool uit het Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) gebruiken, genaamd SPEER. Formuleer je wens op een manier die voldoet aan de volgende criteria: SpecifiekPositief , Eigen controleEthisch verantwoord en ResultaatgerichtBijvoorbeeld:

“Ik wil meer vrijheid ervaren door het beter bewaken van mijn eigen grenzen, resulterend in het overhouden van meer tijd en energie voor de dingen die ik echt belangrijk vind”

Dit maakt dat je wens omgezet kan worden in een doel wat je ten alle tijden voor ogen houdt en kunt blijven toetsen. Visualiseer geregeld hoe het zou zijn als je jouw doel al behaald had en fantaseer daar vrij over. Hoe ziet jouw leven er dan uit? En hoe voel jij je dan? Vertel je omgeving over je wens en laat hem op die manier steeds meer tot leven komen. Ook kun je je laten inspireren door mensen die al in vrijheid leven en daar van leren. Maar uiteindelijk onderneem je natuurlijk zelf actie, want zonder actie blijven doelen dromen!

Gelijk aan de slag?

Dat kan! Hieronder vind je actiepunten die je kunnen helpen bij het realiseren van je wens.

➳ Deel je agenda slim in

Plan vaste momenten in voor social media gebruik en scroll je niet eindeloos door content. Hierdoor kijk je gericht naar hetgeen jou echt interesseert.

➳ Begin de dag met een meditatie

Zet je wekker voortaan 10 minuutjes eerder om de dag te beginnen met een korte meditatie. Dit geeft je inzicht in hoe jij je voelt en wat jij nodig hebt.

➳ Shake that booty!

Maak contact met jouw lichaam door in beweging te komen, bijvoorbeeld door het doen van yoga. Jouw lichaam is namelijk een bron van informatie

➳ Zorg goed voor je lichaam

Gezond eten en op tijd naar bed doet wonderen voor je lichaam!

Met het volgen van deze tips neem jij de regie terug over jouw leven. Dit brengt rust in het jachtige bestaan. Rust om je doel te kunnen verwezenlijken en meer vrijheid te ervaren. 

Share Tweet Pin It +1
Lieke van Klaveren

Lieke van Klaveren

Als trainer, coach en mede-oprichter van Factor Groei is mijn missie: mensen helpen blokkades bloot te leggen, hun gedrag aanpassen én helpen te groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Ons aanbod bestaat uit One-day-retreats en Masterclasses waar iedereen welkom is. Daarnaast behoren persoonlijke coachtrajecten en incompany maatwerkoplossingen tot de mogelijkheden. Ik ben ervan overtuigd dat bewustwording, ontwikkeling en verdieping vanuit een lijfgerichte benadering zorgt voor meer impact en geluk. Door zelf te ervaren, ontstaan antwoorden die anders verborgen blijven. Met die antwoorden vind je een nieuwe balans tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid. Factor Groei gelooft in kracht, groei en geluk voor iedereen die bereid is daarin te investeren. Wij trainen, coachen en adviseren slechts. Het echte werk, dat doe jij zelf. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de website of Instagram .

Previous PostEen kijkje in het leven van een hoogsensitief persoon (HSP-er)
Next PostThuiskomen bij jezelf met de energie van de maan

No Comments

Leave a Reply