fbpx

In Mind

De eerste stap van het achtvoudige pad: “Onthoudingen”

Ben jij het nieuwe jaar gestart met een goed voornemen waardoor je bewust (tijdelijk) geen gehoor geeft aan een gewoonte of behoefte? In dat geval heb je al even kennis gemaakt met een bepaalde vorm van onthouding. Niet geheel toevallig is onthouding de eerste stap op het achtvoudige pad van Patañjali.

Eerder schreef Merel er in deze blog al over. Maar wat houdt dit pad ook alweer precies in? Laat me je geheugen even opfrissen!

Het achtvoudige pad in het kort

Het achtvoudige pad is gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patañjali. Deze Sutra’s vormen de basistekst van de klassieke yoga, een van de zes filosofische scholen uit het hindoeïsme. Ze behoren tot de oudste boeken van wijsheid ooit geschreven. Patañjali zet hierin de wetenschap van de yoga op vrij ingewikkelde wijze uiteen. Eenvoudig samengevat vind hij dat yoga allesomvattend is en wil hij dan ook graag de essentie tot één geheel samenvoegen. 

Deze onderdelen vormen het achtvoudige pad:

1. Yama’s (onthouding), 2. Niyama’s (zelfonthouding), 3. Asana (yogahoudingen), 4. Pranayama (ademhalingsoefeningen), 5. Pratyahara (terugtrekken van de zintuigen), 6. Dhahran (focus op 1 punt), 7. Dhyana (meditatie) en 8. Samadhi (eenzijn)

Zoals je ziet zijn de welbekende Asana’s maar één gedeelte van het pad. Misschien een verrassing voor je? Het doorlopen van al de verschillende stappen wijst ons de weg naar onze bron, door middel van het ontwikkelen en beheersen van ons bewustzijn. Ze leren ons over de oorzaken van lijden en onze bevrijding hiervan. Wat leidt tot inzicht in de essentie van het bestaan.

Stap 1: Onthoudingen (Yama’s)

De komende tijd zal ik alle onderdelen uitgebreid toelichten, maar vandaag start ik dus met de 1e stap op het achtvoudige pad, de Yama’s. Samen met de Niyama’s vormen zij de basis waarop de hogere stadia van het pad beoefend kunnen worden.

Er zijn vijf Yama’s, vrij vertaald als de ethische principes van onthouding. Je belooft hiermee  geweldloosheid, waarachtigheid, niet-stelen, onthouding en niet-begeren. Klinkt nog best abstract hè? Laten we ze stuk voor stuk eens bekijken.

Geweldloosheid – Ahimsā

Dit betekent dat je geen geweld mag gebruiken naar anderen, zowel fysiek als verbaal. Ben liefdevol en aardig naar je medemens en naar jezelf. 

Waarachtigheid – Satya 

Je liegt niet en probeert anderen niet opzettelijk te kwetsen. Wees eerlijk en oprecht tegenover anderen en jezelf. Zij mogen jou zien voor wie je werkelijk bent, je verschuilt je niet achter een masker.

Niet-stelen – Āsthēya 

Deze Yama gaat niet alleen over het niet stelen van spullen, maar ook over woorden en gedachten van anderen. Je bent dus authentiek. Ook het verlangen naar meer hoort hierbij. Het beteugeld het willen hebben van meer macht, geld en roem. 

Onthouding – Brahmachārya 

Concentratie op onthouding zorgt ervoor dat losbandigheid en gulzig gedrag beperkt wordt. Het is hierin belangrijk om de mens niet als lustobject te zien. Wat natuurlijk niet betekent dat je ineens geheel celibatair door het leven moet.

Niet-begeren – Aparigraha 

Hiermee train om vrij te zijn van hebzucht en het altijd meer willen. Je bent daardoor tevredenheid met datgene wat er is.

Yama’s in het dagelijks leven

Maar hoe pas je dit nu toe in je dagelijks leven? Je kunt hiervoor aan het einde van elke dag een kort moment van zelfreflectie inplannen. Je gaat dan even rustig zitten op een fijne plek waar je ongestoord naar binnen kunt keren. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit. Laat daarna de dag als een korte film aan je voorbij gaan en kijk in hoeverre het je vandaag gelukt is volgens deze principes te leven. Je hoeft hierbij niet te oordelen, observeer alleen. Het kan fijn zijn om daarna wat punten voor jezelf op te schrijven die jij tegen bent gekomen. Op de wat langere termijn draagt dit zeker bij tot meer zelfinzicht en bewustwording.

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je je graag verder verdiepen in deze materie? Dan kan ik je de volgende boeken aanbevelen:

Meditaties op de Yoga Sutra’s van Patañjali’ van Elleke van Kraalingen is een gids met praktische oefeningen voor reflectie en meditatie.

De Yoga-Sutra’s van Patañjali’, geschreven door Dr. I.K. Taimni beloofd de raadselachtige teksten toegankelijk te maken voor de Westerse lezer.

Of, aan de slag met de Online cursus van Namayay!

Namayay heeft een online cursus ontwikkeld op basis van de eerste stap uit het achtvoudige pad: De Yama’s. In deze 5-delige online cursus behandelen we elke week een topic geïnspireerd door een Yama. Hieronder een overzicht van de lessen:

Les 1: De kracht van compassie

Les 2: Balans tussen open, eerlijkheid en compassie

Les 3: Leven in volle aandacht

Les 4: Ontdek waar jij energie van krijgt

Les 5: Laat los en leef in het nu

Per les krijg je achtergrondinformatie over de desbetreffende topic en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan gedurende deze week. Daarnaast volgen praktische to-do’s die meer zelfinzicht zullen geven. Benieuwd naar meer? Klik dan hier en ga naar de online cursus pagina voor meer info.

Special deal: Geef je op voor de gratis pilot via info@namayay.nl.

To-be-continued…

In mijn volgende blog lees je meer over de tweede stap op het achtvoudige yoga pad, de Niyama’s!

Share Tweet Pin It +1
Lieke van Klaveren

Lieke van Klaveren

Als trainer, coach en mede-oprichter van Factor Groei is mijn missie: mensen helpen blokkades bloot te leggen, hun gedrag aanpassen én helpen te groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Ons aanbod bestaat uit One-day-retreats en Masterclasses waar iedereen welkom is. Daarnaast behoren persoonlijke coachtrajecten en incompany maatwerkoplossingen tot de mogelijkheden. Ik ben ervan overtuigd dat bewustwording, ontwikkeling en verdieping vanuit een lijfgerichte benadering zorgt voor meer impact en geluk. Door zelf te ervaren, ontstaan antwoorden die anders verborgen blijven. Met die antwoorden vind je een nieuwe balans tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid. Factor Groei gelooft in kracht, groei en geluk voor iedereen die bereid is daarin te investeren. Wij trainen, coachen en adviseren slechts. Het echte werk, dat doe jij zelf. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de website of Instagram .

Previous PostBaby yogi on the way: Het tweede trimester (incl. geslacht!)
Next PostKom uit je comfort zone als een Yogi!

No Comments

Leave a Reply