fbpx

In Soul

Een kijkje in het leven van een hoogsensitief persoon (HSP-er)

Hoogsensitiviteit is inmiddels een bekend begrip, maar wat houdt het nou precies in? Bij een hoogsensitief persoon (HSP) is het zenuwstelsel gevoeliger voor zintuiglijke prikkels en de innerlijke verwerking ervan kost ook meer tijd en energie dan bij de meeste andere mensen.

Vaak voelen HSP’s sfeer aan, ze horen de geluiden intenser en ook zijn ze zich meer bewust van geuren. Ze weten vaak gelijk al wat ze aan mensen hebben, ook als die zich anders voordoen dan ze zijn. Kortom, het heeft ook veel voordelen. In deze blog krijg je meer inzicht in hoogsensitiviteit en delen we waardevolle tips over hoe je als HSP-er hier het beste mee om kunt gaan.

Van “simpel” huisfeestje tot hoge drempel

Dus stel je daar bij voor dat een hsp een huisfeestje bezoekt. Buiten aangekomen hoort ze al muziek en hard pratende mensen. Dit kan al voor een bepaalde spanning zorgen, omdat HSP-ers meestal geen fan zijn van binnen komen in een drukke ruimte. Naast alle geluiden, indrukken en blikken van mensen is er ook sneller sprake van een onzekerheid of laag zelfbeeld bij een hsp. Dit alles maakt de combi van een “simpel” huisfeestje soms best een hoge drempel.

Iemand die niet weet dat ze hoogsensitief is wijt het gewoon aan zenuwen. Ach ik ben gewoon wat nerveus voordat ik naar een feestje ga, dat heb ik altijd. Het voelt als iets wat al zo vaak is terug komen in haar leven dat ze het min of meer heeft geaccepteerd. Maar weet ze dat ze hoogsensitief is, dan kan ze de verschillende elementen benoemen die voor de spanning zorgen en ook de buikpijn of hoofdpijn veroorzaken, die ze zo vaak voelt als ze naar iets toe moet.

Ze weet dat het te maken heeft met de harde geluiden die ze moet verwerken, bepaalde geuren, gesprekken waar ze zich niet altijd in kan vinden,  meningen van mensen die mentaal bij haar binnen komen, blikken van mensen die wel op haar of juist op iemand anders gericht zijn. En mensen die misschien een hele andere “agenda” hebben dan wat ze laten zien. 

Het nut van grenzen stellen

Gesloopt, doodmoe en alles behalve geïnspireerd komt ze terug van een feestje. Weet ze niet dat ze de hoogsensitief is, dan zal ze de volgende dag waarschijnlijk weer de fout in gaan. Want ze heeft nog een lunch staan met drie vriendinnen, moet nog even op bezoek bij haar schoonouders en zou ook nog meedoen met dat rondje BBB in de sportschool. Zondagavond knapt ze af en ze is al moe voordat haar week begint. Hoe kan dit toch elke keer?

Weet ze dat ze hoogsensitief is, dan weet ze dat dit huisfeestje op zaterdagavond genoeg van haar heeft gevraagd en dat het op zondag tijd is de balans op te maken. Wat heeft zij nu nodig om weer rust te krijgen in haar hoofd. Ze mag aan haar zelf denken, dus wat zou zij nu echt fijn vinden om te doen. Is dat een warm bad? Lekker op de bank met een goed boek, tijdschrift of Netflix. Lekker onder een dekentje. Even geen mensen? Want het is al druk genoeg in je hoofd zonder dat iemand tegen je begint te praten. 

Saai? Nee hoor!

Hoogsensitieve mensen worden snel gezien als introvert of misschien zelfs wel saai. Maar dat is helemaal niet het geval. Soms moeten ze gewoon eerst even de kat uit de boom kijken, bij binnenkomst. En ze hebben gewoon tijd nodig om op te laden en dat is niet omdat ze saai zijn. 

Het gevaar voor hsp’s die zich continu aanpassen om mee te draaien in de maatschappij en daarbij dus op het werk, in hun sociale kring en in de familie, is dat ze uiteindelijk overspannen raken of terecht komen in een burn-out. Met hetzelfde tempo meegaan in deze drukke tijd is iets wat niet past bij een hsp en wat ook gewoon niet haalbaar is.

Zo maak je het leuker voor jezelf als HSP-er

Wanneer iemand zich bewust wordt van haar hoogsensitiviteit valt er van alles op de plek. Dit kan best intens zijn! Hieronder vertel ik iets over de behoeften van een hsp na bewustwording.

》Werk aan je zelfkennis

Het is belangrijk dat hsp’s inzien wat hoogsensitiviteit inhoudt en wat voor uitwerking dit heeft op een hun dagelijks leven.

》Plaats ervaringen in een ander daglicht

Vaak hebben hsp’s alleen ervaren dat ze anders zijn en dat zij meer moeite met bepaalde dingen in hun leven lijken te hebben dan andere mensen. Daardoor kijken ze ook snel op een negatieve manier naar deze eigenschap. Pas als ze meer inzicht krijgen in de invloed van de maatschappij op hun sensitieve aard kunnen ze op een positieve manier aan de slag gaan met hun hoogsensitiviteit.

》Heel (oude) emotionele wonden

Soms zijn hoogsensitieve mensen beschadigd doordat hun omgeving tijdens het opgroeien niet goed heeft gereageerd op hun hoogsensitiviteit en omdat ze niet de juiste hulp hebben gekregen en het begrip dat ze nodig hadden. De één is meer beschadigd dan de ander, maar hulp zoeken om hierover te praten en dit een plek te geven is zeker zinvol.

》Balans vinden is key!

Het is voor hsp’s ontzettend belangrijk betrokken te zijn bij de wereld om hen heen. Leven in isolement is niet wenselijk. Maar naast actief zijn in de buitenwereld is het wel wenselijk om zich af en toe terug te trekken in hun binnenwereld. Dit hebben ze nodig om weer op te laden en tot zichzelf te komen. Balans daarin vinden is wel lastig, maar uiteindelijk wel het meest belangrijk voor een hsp.

Net HSP-er? Zo ga je om met onbegrip

Een hoogsensitief persoon past zich gemakkelijk aan aan haar omgeving en mensen om haar heen. Dit gaat vaak automatisch omdat dit wel nodig was om overeind te blijven. Meedoen met de rest was de meest veilige keus. Wanneer een hsp er achter komt dat ze hoogsensitief is en dit ook nog eens gaat delen met de buitenwereld en dus mensen om haar heen, kan ze op onbegrip stuitten. Want het betekent dat ze opeens wat andere keuzes gaat maken dan voorheen. Dat ze besluit aan bepaalde dingen niet meer deel te nemen en dat ze erachter is gekomen dat ze eigenlijk heel wat anders nodig heeft om haar leven compleet te maken. En om zich daadwerkelijk happy te voelen. 

In het begin zal ze merken dat ze toch zichzelf weer begint weg te cijferen. Ze wil geen onbegrip van haar omgeving dus is het toch makkelijker zichzelf weer aan te passen. Maar in de wetenschap dat ze hoogsensitief is zal ze hier sneller door op de rem trappen. Want ze is zich nu bewust van wat zij nodig heeft en wat voor haar belangrijk is. Dus zal ze hiervoor willen kiezen!

En dat moet jij ook doen! Je zult merken dat je een heel positief en mooi leven gaat krijgen wanneer jij luistert naar je hoogsensitieve eigenschap!

Share Tweet Pin It +1
Karin Rutjes

Karin Rutjes

Ik ben 33 jaar en woon in Hardenberg samen met mijn man en 2 kids! Ik ben HSP coach in mijn eigen praktijk en daarnaast motivator en inspirator op het gebied van hoogsensitiviteit. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken met mijn kennis en ervaringen om zo te laten inzien dat je een heel positief en krachtig leven kunt hebben met hoogsensitiviteit. Benieuwd naar meer? Kijk dan op haar website of volg Karin op Instagram

Previous Post3 tips om een burn-out te slim af te zijn
Next PostLeef!: Zo creëer je meer vrijheid

No Comments

Leave a Reply