fbpx

In Soul

In 5 stappen van passie naar bedrijfs- of beroepsidee

Wil jij het soms ook even helemaal anders? Klaar met je 9 tot 5 baan, die zeurende collega of droom je al een tijdje van wat anders maar vraag je je af hoe je het moet aanpakken? Dan ben je in deze blog aan het goede adres! Als voormalig innovatie manager heb ik namelijk precies de juiste tools voor je! Zo gaan we stap-voor-stap richting jouw doel. In deze blog neem ik je mee in een belangrijkse eerste stap: “In 5 stappen van passie naar bedrijfs- of beroepsidee”.

Dit doen we aan de hand van het Ikigai model. Ikigai is namelijk het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. In mijn vorige blog lees je o.a. hoe dit leidt tot een van de oudste en gezondste mensen ter wereld.

Het belang van de juiste mindset

In het Ikigai model is jouw passie een belangrijk onderdeel. Online ben je vast al hippe ondernemingsstrategen tegengekomen die je tips geven voor het verdubbelen van je sales of hoe je meer likes kan krijgen op Instagram. Save them for later! Want wat maakt het uit als je een lekker lopend bedrijf hebt, maar nog steeds niet doet waar je echt gelukkig van wordt? Zit je dan niet weer “vast”?

Wat me opvalt is dat de graadmeters voor succes vaak draaien om salaris, positie in een bedrijf of de grootte van je eigen bedrijf, eigen vastgoed of een nieuwe Apple Watch. Kortom, een mindset die draait om status en materialisme. Maar hoe zit het met de dingen waar je echt op geeft? Zouden dit niet de graadmeters moeten zijn voor succes? Zoals je fysieke en mentale gezondheid, lieve familie, geweldige vrienden en ga zo maar door.

Tip: Visualisatie oefening voor de juiste mindset (5 min)

Visualiseer jezelf maar eens met veel status en spullen. Wat voor persoon ben je dan, wat voor leven hoort hierbij en waar zitten jouw geluksmomentjes? Visualiseer vervolgens jouw leven met tijd voor familie, vrienden en een goede fysieke en mentale gezondheid. Hoe ziet jouw leven er dan uit en wat voor persoon ben je dan? Hoe zien jouw geluksmomentjes eruit?

Voordat we aan de slag gaan met het Ikigai model is het belangrijk dat je de juiste mindset kiest die bij je past. Dit wordt namelijk jouw graadmeter om te bepalen of je nog op de juiste weg zit. Ok, are you ready?

Het Ikigai model

Dan gaan we nu echt van start! Het Ikigai model is opgebouwd uit verschillende elementen die samen jouw ideale beroep/bedrijf vormen. Hieronder vind je de stap-voor-stap uitleg. Succes!

Stap 1: Wat vind jij fantastisch (!)

De eerste stap gaat over waar jij echt helemaal happy van wordt. Hoewel sommige dit van de daken kunnen schreeuwen kan het voor de ander best lastig zijn om hier een helder beeld van te krijgen. Neem in dat geval een kijkje in je agenda en bekijk welke activiteiten vaak terug komen, waarbij je een big smile op je gezicht krijgt. Of, vraag het aan vrienden en familie. Ze kennen je vaak beter dan je denkt!

Think-outside-the-box! Het kan namelijk van alles zijn, dus laat je vooral niet beperken door te denken dat er geen geld mee te verdienen is of dat je het niet voor je ziet. Go wild!

Voorbeeld: Zoals je misschien wel weet vind ik mindfulness en yoga fantastisch. Love it!

Stap 2: Waar ben jij goed in?

De tweede stap heeft betrekking op je skills. Ga na welke top-skills jij allemaal bezit. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je goed kan luisteren, goed bent met ontwerpprogramma’s of uitblinkt in het leggen van contacten. Again, think big! Schrijf alles op wat je te binnenschiet en laat je niet beperken. You’ve got this! Laat je lijstje eventueel aanvullen door mensen die je goed kennen. Altijd leuk om te horen hoe zij jou zien :)

Voorbeeld: Ik ben goed in schrijven, grafisch ontwerp en het opzetten van nieuwe concepten.

Stap 3: Wat heeft de wereld nodig?

Bij deze derde stap gaan we kijken naar de wereld om je heen. Welke problematiek of beweging trekt jouw aandacht? Dit kan betrekking hebben op je vrienden en familie, de stad waar je woont, leeftijdsgenoten in Nederland of zelfs de een bevolkingsgroep in de hele wereld.

Hierbij is het belangrijk dat je je kan inleven in deze persoon met de daarbij horende problematiek en/of beweging. Zo kun je bijvoorbeeld ervaringsdeskundige zijn of het van dichtbij meemaken. Hierbij is het trouwens helemaal oké als je geen moeder Terasa bent!

Voorbeeld: Door de burn-out problematiek, en als ervaringsdeskundige, merkte ik dat er behoefte was aan het vinden van een lifestyle die goed bij je past waarbij je fysieke en mentale gezondheid in combinatie met het volgen van je hart centraal staat.

Stap 4: Waar kun jij betaald voor krijgen?

Deze vierde stap gaat het verschil maken tussen een een iets waar je veel energie en voldoening uit haalt en het veranderen van jouw leven door het vinden van een beroep/bedrijfsidee wat perfect bij je aansluit.

Maak een lijstje met dingen waar jij voor betaald zou kunnen krijgen. Zo kun je denken aan het verkopen van producten en/of diensten. Schrijf hierbij op om welke producten en/of diensten dit zou kunnen gaan.

Voorbeeld: Voor Namayay ontwikkel ik op het moment een online cursus (klik hier om mee te doen aan de gratis pilot), maar lijkt het me ook fantastisch om ebooks aan te bieden. Daarnaast vind ik samenwerkingen ook heel gezellig, zoals de dagretreats van Dagretreat.nl.

Stap 5: Jouw ideale beroep of bedrijf

In deze laatste stap van het Ikigai model komt alles samen. Het kan zijn dat hier zowaar een kant-en-klaar idee uit rolt. Top! Dan heb je jouw Ikigai gevonden! Congrats!

No worries als dit niet het geval is! Dan is er nog een creatieve slag nodig wat leidt tot jouw ideale beroep of bedrijf. Een heel interessant proces! Aangezien er ook iets uit zou kunnen komen wat totaal nieuw is!

Tip: Neem de tijd voor het creëren van jouw ideale beroep/bedrijf, laat stap 1 t/m 4 aan vrienden en familie zien en ga sparren onder het genot van een wijntje of kopje koffie. Kijk ook eens om je heen. Wat doen andere mensen? Welke ideeën bestaan al?

Congrats! Dit is een belangrijke eerste stap in het vinden van een beroep of bedrijfsidee die jou gaat helpen in het vinden van een ideale lifesytle. Doen wat je leuk vindt is namelijk cruciaal voor een goede fysieke en mentale gezondheid! Ik ben heel benieuwd wat jou Ikigai is! Leuk als je het laat weten in de comments!

Share Tweet Pin It +1
Merel Lieverse

Merel Lieverse

Merel is Yoga & Mindfulness docent die jou graag inspireert en motiveert om jouw wereld te transformeren in een speelterrein! Vanuit deze passie heeft ze Namayay.nl opgezet, het platform voor alle inspiratie rondom Yoga Lifestyle.

Previous PostZo ga je om met de intense verwerking van prikkels wanneer je hoogsensitief bent
Next PostWinter: Zo ga je mee met het ritme van de natuur

No Comments

Leave a Reply