fbpx

In Soul

Thuiskomen bij jezelf met de energie van de maan

Volle maan is altijd een moment dat in het teken staat van thuis komen bij jezelf, je veilig voelen en loslaten wat je niet meer dient. Daarnaast vieren we ook wat ons energie geeft en wat we willen manifesteren. We schenken aandacht aan onze persoonlijke ontwikkeling en komen daarmee in een bewuste staat van onze natuurlijke processen. Hierbij is het enorm belangrijk om te beseffen hoeveel mensen van jouw energie en vitaliteit drinken en hoeveel vitaliteit er daarvan overblijft voor jezelf.

In deze blog vertel ik je meer over de natuurlijke processen die verbonden zijn aan de maanenergie. 

De verbinding met processen uit de natuur

Wij zijn als mens verbonden aan alle natuurlijke processen van de oorspronkelijke natuur. Om je wat meer achtergrond informatie te geven over deze processen zal ik je kennis laten maken met de vijf elementen die worden gebruikt in de wereld van de Chinese geneeskunde en yin yoga. Deze vijf elementen waarover gesproken wordt zijn: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal.

Water hebben we nodig om hout te laten groeien. Hout hebben we nodig om te kunnen vlammen (vuur) vanuit onze passie. Vuur wordt uiteindelijk weer aarde die wordt doorgesneden door metaal. Aan deze elementen zijn onze emoties van de donkere kant verbonden.

Bij het om te zetten naar het leven van de mens kun je yin vergelijken met de nacht waarbij de maan aan de lucht staat. In de nacht rusten we en geven we aandacht aan ons herstel. Wanneer je dit niet goed meer kunt, zul je merken dat je onrustig en angstig wordt. 

De energie van de maan

De maancyclus is verbonden aan het water element in de Chinese geneeskunde. Angst is hierbij de emotie die centraal staat en besproken wordt. Menstruele klachten kunnen daarom ook voortvloeien uit een disbalans in water. Hierbij is de maancyclus gelijk aan de cyclus van de menstruatie. Zo zijn aarde en organisme aan elkaar verbonden.

3 tips voor meer balans

Als je rust uitstraalt ben je ‘the moonlight’. Als je onrustig bent, zul je donker ervaren worden. Dit is helemaal niet erg. Er zijn dan aandachtspunten waar je aan kunt werken wanneer je het gevoel hebt dat je uit balans bent en/of jij je niet thuis en veilig voelt bij jezelf of op een bepaalde locatie: 

Tip 1: Baad in water

Kom meer in contact met water door te zwemmen in de zee of een meer. Wellness dagen, een bad of een douche dragen hier ook aan bij. Heerlijk toch!

Tip 2: Laat het water stromen

Drink meer water om je lichaam zodat het langs de meridianen stroomt, waarbij je je lichaam schoon maakt.

Tip 3: Zoek de stilte op

Vind meer stilte door bijvoorbeeld een goede nachtrust, een heerlijke meditatie en/of een ontspannen yin yogales.

De samenwerking tussen organen en meridianen

Dan zijn er nog de meridianen. Meridianen zijn verbonden aan organen, maar kunnen over verschillende lengtes van het lichaam lopen. Hierdoor is het goed mogelijk dat je last krijgt van klachten aan je rug of je benen als je niet in balans bent met water. Het water element is verbonden met de nieren en de blaas. Kortom, het water element zorgt voor het afvoeren van negatieve energie. 

De blaasmeridiaan is daarmee direct de langste meridiaan die over ons hele lichaam vanaf ons kleine teen naar de achterkant van onze benen over de billen, de rug, de nek en het hoofd naar het voorhoofd loopt. Hiermee loopt deze meridiaan door de hersenen. Dit verklaart ook angst, onzekerheid en mentale klachten. 

De niermeridiaan loopt aan de voorzijde via de binnenkant van onze benen naar onze liezen via de buik omhoog naar onze borst. 

Ons lichaam bestaat voor 85% uit water. Voed jezelf daarom met water om je emoties te balanceren.

 Zo balanseer je de emotie “Angst”

Angst stuurt een bericht in de vorm van energie. Dit kunnen sensaties zijn die vreemd of pijnlijk aanvoelen en zorgen dan voor onzekerheid. Hierdoor wordt angst in stand gehouden. In de wereld van yoga, maanenergie en heling is alles energie. Ook angst. Wanneer je rustig gaat liggen voor een meditatie, probeer je lichaam dan eens vrij te laten en alle sensaties aanwezig te laten zijn. Alle energieën zullen gaan stromen en je zult in verschillende lichaamsdelen sensaties voelen. Wellicht merk je op dat angst via je voeten uit je lichaam verdwijnt.

Zolang we vast blijven houden aan angst, sensaties en pijn zul je je gevangen blijven voelen. Wanneer we loslaten vanuit het idee dat al deze sensaties energieën zijn die we vloeiend kunnen laten stromen, zullen we veel meer vrijheid ervaren op mentaal en lichamelijk vlak.

Voorbeeld waarin Angst een natuurlijke emotie is

Bepaalde situaties ook wel eens vergelijken met een verdwaald persoon in de woestijn. Je raakt verdwaald, er is geen water. Vervolgens gaat je lijf gaat reacties vertonen van disbalans, angst en onzekerheid. Dat is ook zo als je in andere situaties te weinig drinkt. Denk bijvoorbeeld aan een lange zit achter je bureau waarbij je echt zaken moet afronden. Zonder pauze, want je wilt door. Je vergeet te drinken en raakt daardoor uit balans. Een tip hiervoor is om een literfles water op je bureau te zetten, zodat je eraan herinnerd wordt. 

Het is dus heel logisch dat je ongemakkelijkheden voelt als je niet weet wat je met deze energie moet doen. Uiteindelijk wil of zal je er iets mee gaan doen. Dit kan best even duren. Dat is helemaal oké!

Oefeningen voor het balanceren van de nier- en de blaasmeridiaan zijn forward bends en backbends. Hier zal ik verder op in gaan in mijn volgende blog. Stay tuned!

Share Tweet Pin It +1
Avatar

Joyce Mol

Mijn naam is Joyce Mol en vanuit mijn bedrijf Mind Events Factory werk ik als Yin Yoga Teacher en geef Yin Yoga lessen, workshops en trainingen. Hierbij maak ik gebruik van de maanenergie en de natuurlijke elementen volgens de Chinese Geneeskunde. Meer weten? Ga naar www.mindeventsfactory.com

Previous PostLeef!: Zo creëer je meer vrijheid
Next PostCreative Confidence: Haal het beste uit jezelf

No Comments

Leave a Reply